ROCK FESTIVAALIT

Glastonburysta on vähitellen kasvanut Euroopan suurin rock festivaali. Vuoden 2019 festivaalilla yleisömäärä oli kasvatettu jo 200 000:een. Tämän vuoden festivaalista oli määrä tulla vielä isompi, mutta alkuvuodesta Eurooppaan hiipinyt pienenpieni Korona-virus laittoi myös mahtavan Glastonburyn ”polvilleen” eli live -tapahtuma jouduttiin muuttamaan virtuaaliseksi.   

Glastonbury Festival

Aloitan tällaisen uuden sarjan jossa käsittelen epäsäännöllisen säännöllisesti rock festivaaleja. Rock festivaalit syntyivät USA:ssa 1960-luvun puolivälin jälkeen jo 1950-luvulta lähtien järjestettyjen jazz festivaalien vanavedessä. Sama kehitys tapahtui Englannissa. Eurooppaan rock festivaalit rantautuivat USA:n legendaarisen vuoden 1969 Woodstock -festivaalin innoittamana. Euroopan vanhin edelleen järjestettävä rock festivaali on hollantilainen Pinkpop festivaali, joka aloitti vuonna 1970, hieman ennen Ruisrock festivaalia, joka aloitti samana kesänä. Näitä kuuluisampi on kuitenkin Kööpenhaminan lähellä vuodesta 1971 lähtien järjestetty Roskilden festivaali. Erityisen tunnettuja ja arvostettuja ovat myös belgialainen Rock Werchter (1974 lähtien), englantilainen Glastonburyn festivaali (1978 lähtien) sekä saksalainen Rock am Ring       (1985 lähtien).

2000-luvulla rock festivaalikulttuuri levisi vähitellen globaaliksi eli nykyään rock ferstivaaleja järjestetään kaikilla mantereille (Antarktista lukuunottamatta). Suomessakin järjestetään joka kesä kymmenittäin rock festivaaleja. Aluksi niitä jäjestettiin vain suuremmissa kaupungeissa eli Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Ainoa poikkeus oli jo vuonna 1971 aloittanut Ilosaarirock. Nykyään myös pikkukaupungeissa ja kunnissa ympäri Suomea järjestetään kesällä jonkinlaisia rockfestivaaleja. Taloudellisesti nämä ovat sekä kunnille että artisteille tärkeitä tapahtumia. Moni artisti tekee kesäkeikoillaan suuremman tilin kuin koko muun vuoden keikkailulla.

Sen lisäksi että rockfestivaalit ovat yleistyneet ja ”arkipäiväistyneet” (eli monet niistä ovat ammatillisia säännöllisesti vuosittain järjestettyjä ja hyvin organisoituja tapahtumia) on muutamalla festivaalilla jo erittäin kunniakas historia. Erityisesti tukulainen Ruisrock pitää mainita, sillä se täytti tänä kesänä kunniakkaat 50 vuotta! Ja siinä onkin tuo ironia. Koskaan ennen Ruisrokkia ei ole peruutettu, mutta nyt Korona -virus teki sen mitä talousvaikeudet, poliitikot, rankkasateet tms. eivät ole koskaan aikaisemmin pystyneet tekemään eli vuoden 2020 Ruisrock jouduttiin peruuttamaan. Samoin kävi satojen festivaalien ympäri maailmaa. Valko-Venjä saattaa olla poikkeus tästä, mutten tiedä järjestetäänkö siellä rock festivaaleja.

Harri Huhtanen 2020         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s