PETER GREEN HUIPULLA! -osa 2

Peter_Green1970

Peter Greenin tarinassa on muutamia mielenkiintoisia käänteitä, jotka ovat aikojen kuluessa vaipuneet vähän unholaan. Ennen nettiä tarinat elivät suusta suuhun ja usein tarinoita vesittävät ja mutkistavat tosiasiat jäivät jopa lehtitoimittajien jutuissa vähitellen syrjään yksinkertaisemman ja suoraviivaisemman ydintarinan vahvistuessa.

Yleisesti kirjoitetaan että Green erosi Fleetwood Macistä  toukokuussa 1970 eikä sen jälkeen ollut enää mukana bändin toiminnassa. Eroaminen pitää paikkansa, mutta tuo erakoituminen on totta vain osittain, sillä todellisuudessa Green palasikin vielä vuonna 1971 Fleetwoodin Maciin. Alla selvitys siitä miten ja miksi näin tapahtui.

Fletwood Mac oli 1970-luvun alussa suosionsa huipulla Amerikassa ja siksi he myös kiersivät siellä jatkuvasti. Rautaa piti takoa kun se oli kuuma tai ainakin bändin manageri ajatteli näin. Osa yhtyeen jäsenistä alkoi kuitenkin väsyä ja turhautua jatkuvaan keikkailuun.  Ensimmäisenä lähti Green, seuraavaksi tähtikitaristi Jeremy Spencer, jonka lähtö tapahtui siten että bändi jäi pulaan, koska Spencer ei kertonut etukäteen lähtöaikeistaan. Bändillä piti olla helmikuussa 1971 keikka Los Angelesin kuuluisassa Whiskey A Go Go’ssa.  Pääkitaristia ei kuitenkaan löytynyt keikkailtana ja keikka jouduttiin peruuttamaan. Myöhemmin saatiin tietää, että Spencer oli liittynyt asiasta mitään muille kertomatta hetken mielenjohteesta  kalifornialaiseen Children Of God -lahkoon.

Mistä uusi hankittaisiin uusi pääkitaristi? Fleetwood Mac oli ymmällään. Rahakkaan kiertueen peruminen olisi aiheuttanut  bändille valtavat taloudelliset tappiot.  Niinpä bändin manageri Clifford Davis  soitti hätäpuhelun Greenille Englantiin. Green totesi, että vanhan ystävyyden vuoksi hän auttaisi bändikavereitaan sillä ehdolla että jokaisella keikalla olisi mahdollisimman paljon improvisointia ja jamittelua. Mike Fleetwood kertoi myöhemmin ettei heillä ollut neuvotteluvaraa tilanteessa johon he olivat yllättäen joutuneet ja siksi he välittömästi suostuivat Greenin ehtoihin. Miken mukaan Green tuli Los Angelesiin jo seuraavana päivänä. Seuraavat kuusi viikkoa olivat Fleetwoodin mukaan erittäin mielenkiintoisia, koska yhtenäkään iltana ei tiedetty mitä keikalla tulisi tapahtumaan. Myös basisti McVie  piti kiertueen Green -keikkoja pelottavina mutta samanaikaisesti  voimaannuttavina, koska jokainen ilta oli uusi yllätys. Yleisö kuitenkin rakasti näitä keikkoja ja ilta toisensa jälkeen oli menestys. Kiertueen viimeinen keikka oli New Yorkissa lauantaina 27.maaliskuuta 1971 ja tällä keikalla Green päätti antaa kaikkensa. Legenda väittää että hän soitti tuolloin lähes nelituntisen (!) version kuuluisasta kappaleestaan Black Magic Woman!  Promoottori Bill Graham oli yrittänyt lopettaa keikkaa keskiyöllä, mutta yleisön kimpaantuessa tästä bändi saikin jatkaa loputtomattomalta tuntuvaa jamitteluaan!    

Harri Huhtanen 2020              

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s