Peter Green’s Fleetwood Mac: Live at the BBC (1967-71, 1995)

Fleetwood Macin vuosien 1967-1971 BBC-sessioista on julkaistu lukuisia bootleg-albumeja, joiden otsikko alkaa sanalla ”Complete”, mutta mikään niistä ei sitä ole eli täydellinen BBC-sessioboxi odottaa edelleen julkaisuaan. Alla kuvassa toistaiseksi paras virallinen Fleetwood Macin BBC-sessioista tehty albumi, jonka julkaisusta on ehtinyt kulua jo 25 vuotta!       

fleetwoodmacatbbc

Alkuaikojen Fleetwood Mac esiintyi säännöllisesti BBC:n sessioissa vuosina 1967-1971. Ei tiedetä ovatko kaikki nuo nauhoitukset säilyneet, mutta tiedetään että suuri osa niistä on, koska eräs bändin fani onnistui kokoamaan eri bootlegeilta yhteensä seitsemän CD:n verran näitä BBC – esityksiä. Jos aihe kiinnostaa niin täältä voitte lukea mitä kaikkea hän sai kasattua projektissaan Albums That Should Exist:

https://albumsthatshouldexist.blogspot.com/2020/02/fleetwood-mac-bbc-sessions-volume-1.html

Fanin projekti lähti siitä ,että vaikka Fleetwood Mac on tiettävästi myynyt uransa aikana yli 100 miljoonaa levyä, ei heidän alkuaikojen BBC-sessioistaan ole vieläkään olemassa kunnollista virallista julkaisua. Toistaiseksi on ollut tyytyminen  Castlen vuonna 1995 julkaisemaan  Live at the BBC (2CD) -albumiin. Tällä tupla-albumilla on vain 36 esitystä eli aika pieni osa siitä mitä Fleetwood Mac viiden vuoden aikana BBC:n studiosessioissa äänitti. Se ei kuitenkaan ole julkaisun suurin heikkous vaan minusta suurin puute  on esittelyvihkosen riittämättömät tiedot sekä äänitteiden sijoittelun kronologisuuden puute. Muista lähteistä olen onneksi saanut selville miltä vuodelta mikin levyjen esityksistä on peräisin.

Toinen ongelma on Peter Greenin ja Jeremy Spencerin esitysten sekoittaminen. Vaikka molemmat kitaristit olivat samassa bändissä lähes koko BBC-kauden ajan olivat he esiintyjinä kuin yö ja päivä. Green oli melankolinen blues- mies, joka toki soitti myös bluesrokkia, mutta täysin omintakeisisesti ja hänen rokissaankin oli surumielisyyttä mukana. Spencer sen sijaan oli bändin ja yleisön hauskuuttaja, joka loisti konserteissa ja sessioissa 50-luvun rock’n’roll covereillaan. Ongelma tässä ehkä oli näin 50 vuoden jälkeen asiaa tarkastelleen se, että valtaosa Spencerin rock’n’roll esityksiä oli nimenomaa ja kirjaimellisesti covereita eli hän esitti kappaleet niin kuin alkuperäiset esittäjät olivat ne  aikoinaan esittäneet.

Parempaa BBC-boksia odotellessa listaan tähän ne esitykset joiden vuoksi kuitenkin myös tämä 1995 BBC -julkaisu kannattaa hankkia:

CD1-01   Rattlesnake Shake  (Green, sessioäänitys 1970)
CD1-02   Sandy Mary  (Green, sessioäänitys 1970)
CD1-07   Oh Well  (Green, sessioäänitys 1969)

CD2-01   Long Grey Mare (Green, sessioäänitys 1967)
CD2-05   Stop Messin’ Round (Green, sessioäänitys 1968)
CD2-10   World Keeps Turning (Green, sessioäänitys 1968)
CD2-13   Albatross (Green, sessioäänitys 1968)
CD2-14   Looking Fro Somebody (Green, sessioäänitys 1967)
CD2-15   A Fool No More (Green, sessioäänitys 1967)
CD2-18   A Man Of The World (Green, sessioäänitys 1969)

Ja mukana on myös useita Greenin erinomaisia cover-esityksiä, mutta listasin ylle vain Greenin omat sävellykset, jotka esiintyvät tällä julkaisulla.

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s