Peter Greenin ”comebackit” -osa 2

Peter Greenin toinen comeback -albumi ilmestyi vuonna 1980. Levyllä lukee peräti kahdeksassa kappaleessa hämäävästi ”Green” ja ainoastaan viimeisessä kappaleessa P.A. Green. Virallisesti vain viimeinen kappale on siis Peter Greenin sävellys, muut on merkitty M.D. Greenin eli Mike (virallinen etunimi Michael) Greenin nimiin. Peter oli isoveljensä Miken kanssa säveltänyt blues -kappaleita jo silloin kun he olivat nuoria poikia. Niinpä kun oli kiire julkaista toinen comeback -albumi luotti Peter Miken sävellyksiin

Peter Greenin ensimmäinen “comeback” -kausi ajoittuu vuosiin 1977-84. Ensimmäinen comeback-levy In The Skies  äänitettiin 1977 sessioissa, mutta julkaistiin vasta 1979. Seuraavat neljä studioalbumia julkaistiin nopeaan tahtiin vuosina 1980-83, mutta niillä Peter Green ei enää juurikaan esiintynyt säveltäjänä, vaan ainoastaan laulajana ja kitaristina.  Päärooliin nousi isoveli Michael Green (levyllä “salaperäinen” M.D.Green), joka sävelsi valtaosan kappaleista ja oli vokalistina kappaleessa White Sky. Vaikka kaikkia näitä soololevyjä on ilo kuunnella Peterin ainutlaatuisen kitaroinnin ja laulun vuoksi niin totuuden nimissä on todettava, etteivät Peterin soololevyt In Skies -albumin jälkeen olleet mitään mestariteoksia. Jokaisella niistä on kuitenkin “kultaiset” hetkensä, sellaiset joiden vuoksi en halua luopua niistä. Paljon ainutlaatuista Peter Greenin soitantaa on nimittäin kuultavissa näillä viidellä comeback -levyllä, vaikka itse kappaleet eivät aina olekaan maailmaa mullistavia. Isoveli tuntee kuitenkin hyvin pikkuveljensä ajatukset ja tyylin, sillä yllättävän monet näistä kappaleista istuvat erinomaisesti Peterille ja välillä sanoituksia ja soitantaa kuunnellessa on jopa vähän vaikeaa uskoa, ettei Peter olisi näitä kappaleita itse kirjoittanut. Peterin ideahan oli vuoden 1970 Green Manalishin jälkeen se, että raha oli pahasta ja jos sitä tuli liikaa piti se antaa pois. Houkuttelee ajatella, että Peter olisi luovuttanut osan yhdessä tehdyistä kappaleista pelkästään isoveljen nimiin, jotta tämä saisi paremmat rojaltit! Peterhän oli paljon varakkaampi kuin isoveljensä, koska hän sai koko ajan rahaa 1960-luvun Fletwood Mac- ajan  sävellyksistään.  Lisäksi  rahavirtoihin vaikutti se, että Fleetwood Macistä oli 1970 luvun jälkipuolella tullut Amerikassa yksi maan suosituimmista bändeistä ja tämän seurauksena myös vanhojen bluesaikojen Fleetwood Macin -levyjen myynti piristyi olennaisesti.   

Harri Huhtanen 2020              

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s