FOCUS -osa 3

Boksin mukana tulee yli 60 sivuinen esittelyvihkonen, jossa erityisen mielenkiintoinen on tuottaja Wouter Besselsin selvitys boksin valmisteluista. Suomennan tähän lyhyitä otteita hänen tekstistään:

“Vuonna 1987 alkuperäisten (analogisten) Focus -albumien masternauhat siirrettiin (ensimmäistä kertaa) digitaaliseen muotoon EMI:n ja IRS:in tuottamia CD-julkaisuja varten. Koska kuitenkin digitaaliset masterointitekniikat ovat vuosien saatossa olennaisesti parantuneet ryhdyin harkitsemaan vuosien 1970-76 alkuperäisten Focus -albumien julkaisua outtakeseilla ja live-julkaisuilla täydennettynä… kolmisen vuotta sitten minulla oli hedelmällisiä tapaamisia Focus-katalogin omistajan Willem van Kootenin kanssa.  Alkuvuodesta 2019 sain haltuuni ensimmäisen pinon Focuksen master-nauhoja ja tuntui että olin saanut tilaisuuden juhlistaa Focuksen 50-vuotista historiaa (bändihän perustettiin 1969) uudella julkaisulla.”

Tämän jälkeen Bessels luettelee tarkkaan mitä kaikkea apua on saanut myös Focus-faneilta vuosien saatossa. Ja sitten hän jatkaa:

“Joulukuussa 2019 sain studioinsinööri Wout de Kruifilta haltuuni kaikki olemassa olevat Focus -masternauhat, joita on noin 50-60 kpl…ryhdyimme kuusi kuukautta kestäneeseen työhön, jossa digitoimme ja luetteloimme kaikki olemassa olevat Focus -nauhoitukset…(projektin edetessä) huomasimme että nämä nauhat olivat erinomaisessa kunnossa. “

Artikkelin loppuosassa Wouter kuvaa tarkkaan valintojaan sekä albumikansien ja biisijärjestysten variantteja kussakin julkaisussa. Hienoa minusta tässä julkaisussa onkin juuri se että kunnioitetaan kronologiaa eli alkuperäiset albumit julkaistaan aikajärjestyksessä ja pitkälti alkuperäisessä muodossa. Bonus-kappaleet on lisätty alkuperäisten julkaisujen perään.

Seuraavaksi kiinnostaa uusien digitaalisten versioiden äänenlaatu, sillä valtaosa näistä albumeista minulla on jo vinyyliversioina eli on mielenkiintoista verrata minkälainen näiden uusien CD:eiden ääni on LP-julkaisuihin verrattuna. 1980-luvun Focus CD-julkaisuja en koskaan hankkinutkaan ja uskon että tein siinä viisaasti, koska kuten Wouter artikkelissaan toteaa digitointitekniikka ei silloin ollut vielä sillä tasolla jolla se nykyään on.              

Harri Huhtanen 2020

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s