Parhaat rumpalit! -osa 6

05  PHIL COLLINS (s. 1951 )

Joku saattaa kysyä miksi yli 100 miljoonaa levyä myynyt, yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä “pop” -sooloartisteista on mukana tällä listalla. Vastaukseni on että valitettavasti Phil Collins nyt vaan sattuu olemaan aivan suvereeni monilahjakkuus: hän osaa näytellä, hän osaa soittaa rumpuja, hän on loistava laulaja, hän osaa säveltää, hän osaa tuottaa levyjä jne. Harvalla on yhtä muhkea palkintokaappi kuin Philillä ,sillä kulta-, platina- ja multiplatina-levyjen lisäksi hänen palkintokaappistaan löytyy 7 Grammyä, 2 Golden Globea ja 1 Oscar.  Ja tietenkin hän on myös Rock and Roll Hall of Famen jäsen vuodesta 2010 lähtien.

Parhaiden rumpalien listalla hän on siksi että hän on kaiken edellä mainitun lisäksi aivan loistava rumpali!  Phil sai vanhemmiltaan lahjaksi leikkirumpusetin jo viisivuotiaana. Vartuttuaan hän sai vanhemmiltaan entistä parempia rumpuja ja hän opetteli ahkerasti soittoaan televisiosta ja radiosta kuulemiensa kappaleiden tahdissa.  Hän osallistui jo viisivuotiaana kykyjenetsintäkilpailuun ja hämmästytti sillä että  hän keskeytti orkesterin soiton, koska he soittivat Phillin mielestä väärin. Nuoreen Philiin suurimman vaikutuksen tekivät USA:n tummat muusikot, joita hän ihaili.

Teini-iässä Phil osallistui useisiin Tv- ohjelmiin ja elokuviin. Hänestä oli tulossa näytelijä, mutta onneksi ei tullut. Rockmusiikkia seuraavien piirissä Phil Collinsin huippuaika alkoi vuonna 1970, jolloin hän pääsi vakiojäseneksi erääseen  kaikkien aikojen parhaasta proge-bändistä nimeltään Genesis.   Ensimmäinen Genesis- albumi jolla Phil oli mukana oli Nursery Cryme (1971). Yleensä Phil lauloi taustoja, mutta For Absent Friendsissä  hän laulaa päävokaalin. Sitten elokuussa 1975 legendaarinen Peter Gabriel  yllättäen jätti Genesiksen, juuri kun bändi oli nousemassa suurempaan suosioon.  Genesis etsi kuumeisesti uutta päävokalistia, mutta päätyi lopulta valitsemaan pestiin Philin, joka on myös erinomainen laulaja.

Genesis ei ollut vielä 1970-luvulla kaupallisesti kovin suosittu, vaikka kriitikot pitävät bändistä. Niinpä jokainen Genesiksen jäsen kokeili siipiään sooloartisteina. Ainoa joka menestyi oli Phil, jonka ensimmäinen soololevy Face Value (1981)  oli aivan huikea menestys. Phil ei kuitenkaan eronnut Genesiksestä, vaan teki bändin kanssa vielä levyt Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch(1986) sekä We Can’ Dance (1991) .

Genesis menestyi loistavasti 1980- ja 1990-luvuilla, mutta niin menestyi myös Phil soolourallaan. Phil ei voinut jatkaa kahta uraa ja niinpä hän valitsi soolouran ja erosi Genesiksestä vuonna 1996.

Rumpalina Phil ei ole maailman paras ja siksi sijoitankin hänet tällä listalla sijaluvulle viisi. Suuri yleisö tuntee hänet paremmin vokolistina ja listahittien tekijänä, mutta hän on myös erittäin hyvä rumpali. Jos ette usko niin kuunnelkaapa miten Phil hoitaa rumpuosuudet Genesis -levyillä vuosina 1971- 1991.

Harri Huhtanen  2020                                      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s