Suomen myydyimmät levyt – osa 2

Yön vuonna 2003 julkaistua Rakkaus on lumivalkoinen -albumia on myyty yli 137 000 kappaletta.

Myydyimpien levyjen lista (TOP50) kertoo aika hyvin myös ääniteformaattien historian Suomessa. 1960-luvulla albumit eivät vielä myyneet kovin hyvin Suomessa ja anglomaissakin niiden myynti oli vähäisempää kuin myöhäisempinä vuosikymmeninä. 1970-luvulla anglomaissa tehtiin ehkä eniten merkittäviä rocklevyjä, mutta koska niiden myynti oli Suomessa lähtökohtaisesti kovin vaatimatonta niin myöskään myydyimpien levyjen listalle ei ole päässyt kuin viisi 1970-luvulla julkaistua levyä.  1980-luvulla albumien myynti lisääntyi olennaisesti ihan maailmanlaajuisesti ja varmaan siksi myös Suomen TOP50 listalle on päätynyt peräti 16 kpl 1980-luvulla julkaistua levyä. 1990- luku oli CD-levyjen  ja ylipäätään levymyynnin kulta-aikaa sillä esimerkiksi USA:ssa CD-levyjen myynti saavutti tällä vuosikymmenellä huippunsa eli parhaana vuonna USA:ssa myytiin peräti miljardi CD-levyä! Tämän jälkeen suoratoistopalvelut ja ylipäätään Internetin musiikkipalvelut alkoivat nopeasti syödä levymyyntiä ja varmaan tämän vuoksi Suomen TOP50 myyntilistalta löytyy vain 7 kpl 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmennellä julkaistua levyä ja 2010-luvun julkaistuista levyistä vain 3 kpl on päässyt listalle (tämä oli minulle yllätys).     

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s