Parhaat basistit! -osa 1

Parhaat basistit 2021  (Top5)

Maailman kaikkien aikojen ”kovin” rockbändi: Cream! Vasemmalta oikealle: Bruce (basso), Clapton (kitara) ja Baker (rummut)

01  JACK BRUCE (1943-2014)
02  CHRIS SQUIRE (1948-2015)
03  JOHN PAUL JONES (s.1946)
04  DANNY THOMPSON (s.1939)
05  PAUL MCCARTNEY (s.1942)

Myös basistien suhteen olen vähän “kuutamolla” eli valintani eivät välttämättä ole kovin objektiivisia, koska basisti on se bändin jäsen, jonka soitto yleensä jää aika hyvin muiden bändin jäsenien soiton alle. Kun kuuntelee valmista levyä peittävät vokalisti, kitaristi ja rumpali aika tehokkaasti bassokuviot. Sitä alkaa helposti vain arvioida kappaleen kokonaissoundia ja samalla tulee tehneeksi arvion basistin soitosta kokonaisuuden perusteella. Tosiasiallisesti asia pitäisi arvioida kuuntelemalla studiossa alkuperäisen multitrackin bassoraita erillisenä. Tähän on kuitenkin vain harvoilla ja valituilla mahdollisuus ja minä en kuulu niin harvoin enkä ainakaan “valittuihin”. Joissain yksittäistapauksissa TV:stä on tullut Classic albums -sarjassa videodokumentteja, joissa bändin jäsenet kuuntelevat studiossa basistin soittamaa raitaa multitrackilta, mutta tällaiset tilanteet ovat niin harvinaisia ettei niiden perusteella voi alkaa asiaa arvioimaan. Netistä löytyy toki paljon arvioita basisteista, mutta kuten aikaisemmin olen todennut en halua perustaa arvioitani muiden kirjoituksiin, vaan haluan omin korvin kuulla ja tehdä valintani sen perusteella. Mutta siis: nyt laatimani listaus on kaikkea muuta kuin “kiveen hakattu”, ainoa mitä voin sanoa on että joskus vielä tulee uusi TOP5 lista ja se on erilainen kuin tämä tässä. Kaikki viisi nykyisessä listassa mainittua basistia ovat kuitenkin alansa ehdotonta huippua. Erityisesti nostaisin esiin alkuperäisen Pentanglen basistin Danny Thompsonin, joka ei enää nouse kansainvälisten rocklehtien “50 parasta basistia” -listoille, vaikka hän sinne ihan ehdottomasti kuuluisi. Rankasti aliarvostettu soittaja!  

Harri Huhtanen 2021       

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s