Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 35

Boksin viimeisen eli seitsemännen osan 1967-1972 Continu/ation (PFREY7) ensimmäinen DVD / Blu-Ray -levy sisältää viisi musiikkiesitystä sekä ultraharvinaisen Peter Sykesin The Committee -elokuvan (1968) kokonaisuudessaan.

DVD:n musiikkiesitykset ovat seuraavat: (1) Arnold Laynen vaihtoehtoinen versio, joka on kuvattu Lontoossa maaliskuussa 1967, (2) osa Stuttgartin konserttia 22.7.1969, (3) osa Atom Heart Motherin esitystä Bathin festivaaleilla 27.6.1970, (4) osa Rotterdamin konserttia 28.7.1970 ja (5) osa Amsterdamin konserttia 22.5.1972. Yhteensä näiden esitysten kesto on 69 minuutia. Koska sisältö on melko samanlainen kuin sarjan aikaisemmilla osilla en lähde näitä esityksiä sen tarkemmin kuvailemaan.

DVD:n päättävä Peter Sykesin 55 minuutin kestoinen The Committee -elokuva (1968) sen sijaan ansaitsee tarkemman analyysin harvinaisuutensa vuoksi. En muista että elokuvaa olisi koskaan esitetty Suomessa. Elokuva on rakenteeltaan ja juoneltaan hyvin erikoinen.

Elokuvassa seurataan ”nimetöntä” miestä jota näyttelee Paul Jones. Elokuvan alussa päähenkilö on liftaamassa ja toinen ”nimetön” mies (Tom Kempinski) ottaa hänet kyytiin. Ajaja puhuu päähenkilölle, joka ei tunnu olevan lainkaan kiinnostunut keskustelemaan. Ajaja pysäyttää auton, koska epäilee moottorivikaa. Hän nostaa konepellin ja tukii moottoria. Tässä vaiheessa elokuva saa Dalimaisia piirteitä, koska täysin yllättäen liftari painaa konepeltin ajajan päälle ja jatkaa hakkaamista, kunnes ajajan pää irtoaa. Sen jälkeen elokuva muuttuu yhä surrealistisemmaksi, sillä päähenkilö ompelee ajajan pään takaisin ja tämä herää taas henkiin! Päähenkilö ilmoittaa ettei halua enää jatkaa ajajan kyydissä ja niinpä tämä poistuu paikalta.       

Seuraavaksi nähdään kohtaus, jossa päähenkilö kutsutaan toimistonsa johtajan puheille. Johtaja ilmoittaa että päähenkilö on valittu Komiteaan, johon kuuluu 300 henkilöä. Nämä kokoontuvat maaseudulla hienossa kartanossa, jossa on uima-allas, tenniskenttä, veneitä, tanssiaisia ja live-bändi joka esiintyy joka ilta.  Kartanolla päähenkilö tapaa ajajan, joka ei kuitenkaan enää tunnista häntä. Elokuvan loppupuolella päähenkilöllä on pitkä keskustelu Komitean johtajan (Robert Langdon Lloyd) kanssa. Tämän kohtauksen aikana kuullaan useita Pink Floydin tätä elokuvaa varten kirjoittamia kappaleita.  

The Committee -elokuva on surrealistinen, tapahtumat ovat epäloogisia ja seuraavat jonkinlaista unen ”kaavaa”. Mistä tässä kaikessa on kysymys?  Mitä Peter Sykes on halunnut viestittää elokuvallaan?  Ainakin minulle tämä jää arvoitukseksi. Tällainen elokuva ei koskaan voi muuttua suuren ylesiön suosikiksi, mutta koska mukana on Pink Floydin musiikkia ei elokuva myöskään vaivu unholaan, vaan PF:n maineen vuoksi aina löytyy ihmisiä jotka haluavat tutustua tähän erikoiseen elokuvaan.

Toistaiseksi PF ei ole julkaissut levyllä elokuvan musiikkia eikä näitä esityksiä ole myöskään virallisesti nimetty. A Tree Full of Secrets – bootlegilla kappaleet on nimetty näin:

  1. The Committee (Part 1 backwards version) – 0:36
  2. The Committee (Part 1) – 0:36
  3. The Committee (Part 2) – 1:09
  4. The Committee (Part 3) – 2:56
  5. The Committee (Part 4) – 1:24
  6. The Committee (Part 5) – 2:06
  7. The Committee (Part 6) – 0:50
  8. The Committee (Part 7) – 2:38 (Careful with That Axe, Eugene -kappaleen varhainen versio)
  9. The Committee (Part 8) – 3:30

Elokuvassa myös nähdään ja kuullaan myös Arthur Brownin esitys suurhitistään Fire  sekä kappale Prelude- Nightmare.

  Harri Huhtanen 2021   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s