PROGEN TULEVAISUUS?

Neil Young lauloi legendaarisella Rust Never Sleeps -albumillaan “rock’n’roll will never die”. Tästä ottaisin käyttöön linen “progressive rock will never die”, sillä 1970-luvun lopussa monet uskoivat että proge ihan oikeasti kuolee pois. Valtaosa proge-bändeistä joutui lopettamaan toimintansa koska ei ollut enää keikkoja eivätkä levyt myyneet entiseen tapaan. Tilanne oli silloin jopa pahempi kuin nyt Korona-aikana kun  keikat ylipäätään ovat kiellettyjä.

Uutiset progen kuolemasta olivat kuitenkin 1980-luvulla ennenaikaisia, sillä 1990-luvulla Internet ja nostalgiabuumi muuttivat tilanteen perusteellisesti. Vanhoilta proge-bändeiltä ilmestyi toinen toistaan hienompia bokseja ja tämä innosti nuoria ympäri Eurooppaa perustamaan uusia proge-bändejä ja lisäksi monet jo toimintansa lopettaneet bändit jatkoivat siitä mihin olivat jääneet. Kirsikkana kakun  päällä olivat  2000-luvulla aloittaneet Internet -radioasemat, jotka keskittyivät soittamaan pelkästään progea.

Vuonna 2021 tilanne on se, että proge-musiikki ei enää juhli listakärjessä eivätkä isot levy-yhtiöt ole kiinnostuneita proge-musiikista, mutta uudet bändit pääsevät kuitenkin nettiradioon ja he voivat mainostaa omakustanteitaan useilla sosiaalisen median alustoilla.  Lisäksi on perustettu ilahduttavan paljon uusia, pieniä levy-yhtiöitä, jotka julkaisevat ennakkoluulottomasti myös uusien proge-bändien musiikkia.

Olen kuunnellut enimmäkseen erästä ranskalaista ja hollantilaista nettiradiokanavaa, joista olen laittanut tänne tietoja jo aikaisemminkin.  Niiden kautta olen löytänyt useita kymmeniä hienoja proge-bändejä, joista kukaan ei tiedä mitään Suomessa ja jotka eivät ole päässeet levyttämään, eivät ainakaan millekään suurelle levy-yhtiölle.  

Proge siis elää voi hyvin ainakin Euroopassa. Tuleeko progesta joskus taas yhtä suosittua kuin se oli 1970-luvun alkupuolella?  En usko, mutta tärkeintä on että genre säilyy elossa ja kaiken edellä mainitun perusteella uskon, että progella on ainakin Euroopassa ruusuinen tulevaisuus, siis muusikoille, jotka eivät pidä päätavoitteenaan sitä että heistä tulisi miljonäärejä.  

Harri Huhtanen 2021          

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s