The Doorsien historia, osa 9

Debyyttialbumi – osa 4

* Niin nythän debyyttilevyn julkaisusta on ehtinyt kulua jo peräti 54 vuotta! Kuvassa albumin 50-vuotisjuhlajulkaisu.

Debyyttialbumin nimeksi annettiin ajan tavan mukaisesti bändin nimi eli yksinkertaisesti The Doors. Albumi ilmestyi tammikuussa 1967, mutta kului melko kauan ennen kuin suuri yleisö innostui siitä. The Doors-levy pääsi Billboard-listalle vasta maaliskuun loppupuolella varsin vaatimattomalla sijoitul‹sella #163. Tämän jälkeen levy nousi tasaisesti listalla seuraavaan tapaan: 8. huhtikuuta #151, 6. toukokuuta #103, 3. kesäkuuta #89, 1. heinäkuuta #17, 19. elokuuta #4 ja lopulta 16. syyskuuta #2. Levyn nousemisen listaykköseksi esti ainoastaan Beatlesien legendaarinen St. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumi. Syyskuun jälkeen The Doors lähti laskuun, mutta pysytteli kuitenkin yhtäjaksoisesti listalla aina maaliskuuhun 1969 saakka! The Doorsista tuli kultalevy syyskuussa 1967. Levyä myytiin tasaisesti vuodesta toiseen, ja kun melko hiljaisen 70-luvun jälkeen suuren yleisön kiinnostus Jim Morrisonia ja Doorsia kohtaan elpyi uudelleen 80- ja 90-luvuilla, lisääntyi myös debyyttilevyn myynti räjähdysmäisesti. Niinpä esimerkiksi vuonna 1987 The Doors – levy ylitti Amerikassa sekä platina- että tuplaplatinamyynnin rajan. Aivan uusimpia myyntilukuja en ole nähnyt, mutta kun debyyttialbumin julkaisusta on kulunut jo yli 30 vuotta* ja myynti vain lisääntyy, on aivan selvää, että kyseessä on ajaton klassikkoalbumi, eräs rockmusiikin merkkíteoksista, johon tulevat sukupolvet palaavat yhä uudelleen vielä 2000-luvulla!

Harri Huhtanen 1998

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s