Zagrebin matka 17.-24.10.2019 -osa 9

Zagrebin museot -osa 2

Mimara-museon kokoelmat on sijoitettu tähän valtavan isoon 1800-luvun palatsiin.

Myös epätavallisten  museoiden ystäville löytyy Zagrebista monta kohdetta: on ”päättyneiden suhteiden” (broken relationships) museo, ”krapula” (hangover) -museo, 80-luvun museo, illuusio -museo jne. Koska aikaa oli rajallisesti jäivät nämä kaikki tällä matkalla välistä. Alla omat suositukseni:

1. Museum of the City of Zagreb (Muzej grada Zagreba). Tämä hieno kaupunginmuseo sijaitsee yläkaupungissa eli Gradecissa. Kun aloittaa täältä saa hyvän käsityksen Zagrebin kehitysvaiheista 1200-luvulta aina nykypäivään saakka.    

2. Archaeological Museum (Arheološki muzej u Zagrebu). Zagrebin monipuolinen arkeologinen museo sijaitsee alakaupungissa. Siellä esitellään Kroatian arkeologian lisäksi myös yleisarkeologiaa.

3. Strossmayer Gallery of Old Masters (Strossmayerova galerija starih majstora). Yksi Zagrebin vanhimmista museoista, aloittanut toimintansa jo 1880-luvulla.  Kokoelmien perustana on Strossmayer -nimisen piispan oma taidekokoelma. Museossa on eurooppalaisen kuvataiteen mestariteoksia 1300-luvulta 1800-luvulle. Museo kaipaisi kuitenkin “päivitystä” ja ehkä vanhakantaisuutensa vuoksi onkin jäänyt turisteilta vähän pimentoon.   

4. Mimara Museum (Muzej Mimara). Zagrebin suurista taidemuseoista uusin on 1987 toimintansa aloittanut Mimara, jonka kokoelmat on sijoitettu useampaan kerrokseen komeaan ja valtavan isoon 1800-luvun palatsiin. Museon kokoelmat ovat peräisin  taidekeräilijä Ante Topić Mimaran (1898– 1987) tekemästä lahjoituksesta.  Museo on sikäli kiistanalainen, että jotkut ovat väittäneet Mimaran varastaneen teoksia II maailmansodan loppuvaiheessa ja on myös esitetty väitteitä että osa teoksista olisi väärennöksiä.      

5. Nikola Tesla Technical Museum (Tehnički muzej Nikola Tesla). Teslalle omistettu tekniikan museo sijaitsee vähän kauempana ydinkeskustasta, pääaukiolta on sinne matkaa vajaa 2km.  Todellisuudessa Tesla oli serbi, mutta koska hänestä tuli maailmankuulu tiedemies ja koska hän asui lapsuutensa nykyisen Kroatian alueella, ovat kroaatit hänestä niin ylpeitä että ovat 1950-luvulla rakentaneet museon hänen kunniakseen. Museossa esitellään 1800- ja 1900-luvun teknisiä keksintöjä yleisesti, mutta museon varsinainen vetonaula on tietenkin laaja Nikola Teslan elämää ja keksintöjä esittelevä osasto.     

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s