Zagrebin matka 17.-24.10.2019 -osa 11

Karlovac 22.10.2019

Nykyään Karlovacin 6-sakaraisen linnoituksen vallihaudat ovat puistoaluetta. Kuvassa nähdään miten 1500-luvulla suunniteltu linnoituskapunki on rakennettu keskusaukion ympärille. Kooltaan vanha kaupunki on sen verran pieni että sen ehtii hyvin tutkia päivämatkalla.

Kuudentena matkapäivänä menimme junalla Karlovaciin, joka sijaitsee vajaan 60km:n päässä Zagrebista länteen. Itävallan suurmonarkian arkkiherttua Kaarle II perusti Karlovacin linnoituskaupungiksi turkkilaisia vastaan 13.heinäkuuta 1579. Harvan kaupungin perustamisajankohta tiedetään yhtä tarkkaan. Kaupunki rakennettiin vajaassa kymmenessä vuodessa ja sitä ympäröivät aikanaan mahtavat vallihaudat ja kuusisakarainen linnoitusmuuri. Valitettavasti kaupungin kaikki 1500-luvun rakennukset tuhoutuivat kaupunkipalossa 1500-luvun loppupuolella. Nykyisistä vanhan kaupungin rakennuksista tosin aika monet ovat 1700- ja 1800- luvulta eli siinä mielessä vanha kaupunki on säilyttänyt melko hyvin historialliset juurensa. Modernit kerrostalot on onneksi rakennettu vanhan kaupungin ulkopuolelle.  Linnoitus oli hyvin suunniteltu, sillä vaikka sadan vuoden aikana turkkilaiset yrittivät peräti 7 kertaa valloittaa  kaupungin eivät he siinä kertaakaan onnistuneet. Ottomaanien valtakunta rappeutui 1700-luvulta lähtien, mutta Karlovac sen sijaan alkoi kukoistaa. Itävallan kuningatar Maria Theresa myönsi 1776 Karlovacille vapaakaupungin oikeudet ja tätä seurasi lähes 100 vuoden jakso, jolloin Karlovacin liike-elämä kukoisti. 1800-luvun loppupuolella Karlovacin merkitys kuitenkin väheni, mutta kaupungin väkiluku jatkoi silti kasvuaan. Kun kaupungissa oli asukkaista vuonna 1900 32000, nousi asukasmäärä vuoteen 1991 mennessä yli 70 000:een. Sitten alkoivat vaikeudet. Jugoslavian hajoamisprosessi merkitsi veristä sotaa kroaattien ja serbien välillä. Tällöin Karlovacin serbit pakenivat perheineen kaupungista, tilalle muutti kroaatteja Bosniasta, mutta muuttosaldo oli kuitenkin kroaateille epäedullinen ja niinpä vuoden 2011 väestölaskennassa Karlovacin väkiluku oli laskenut peräti 25% eli oli enää 55 000.   

Karlovacin vanha kaupunki voisi olla todella hieno, mutta valitettavasti serbit moukaroivat vuosien 1991-95 sodassa vanhan kaupungin rakennuksia sen verran kovalla kädellä että korjattavaa on edelleen paljon. Monet noista 200- 300 vuotta vanhoista rakennuksista ovat säälittävän huonossa kunnossa. 2000-luvulla kaupunki on yrittänyt käynnistää restaurointiohjelmaa, mutta ilmeisesti rahaa sitä varten ei ole saatu riittävästi kokoon ja siksi vanha kaupunki on edelleen osittain aika rähjäisessä kunnossa.  

 Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s