Tampere 9.11.2019

Yksi Ostia-näyttelyn upeista veistoksista: Mies ja Koira. Veistos on kuin ihmeen kaupalla säilynyt ehjänä 2000 vuotta!

Kuin Korona -aikaa enteillen vuoden 2019 viimeinen matka suuntautui lähikohteeseen eli Tampereelle. Vapriikin museokeskukseen oli saatu Ostian arkeologisen museon, Tampereen yliopiston, Suomen akatemian ja Suomen Rooma-instuutin yhteistyön tuloksena kerrassaan superharvinainen ja komea muinaisen Ostian kaupungin historiaa esittelevä näyttely. Näyttely avattiin marraskuun alussa 2019 ja sen oli määrä jatkua toukokuuhun 2020, mutta kuten kaikki tiedämme keväällä 2020 Korona pandemia sulki museot myös Suomessa. Onneksi hankin liput tähän hienoon näyttelyyn heti alussa.

Roomassa näitä antiikin kulttuuria esitteleviä museoita on useampi ja luonnollisesti hienoimmat kokoelmat ovat nähtävillä siellä. Ostian museon kokoelmat, joista osa oli siis tällä kertaa kuljetettu peräti Suomeen saakka, eivät kyllä sinänsä kalvenneet edes Rooman kokoelmien rinnalla, sillä Vapriikissa oli nähtävillä mm. lukuisia näyttäviä sarkofageja, hienoja reliefejä, kauniita pienoispatsaita ja upeita lattiamosaiikkeja. Lisäksi paikan päälle oli järjestetty perusteellinen yleisöopastus, jossa kerrottiin Ostian historiasta keskeiset asiat. Näyttelyssä oli myös tyylikästä musiikkia, mielenkiintoinen videoesitys ja varsin perusteellisia suomenkielisiä infotauluja. Kyseessä oli siis kansainvälisen tason näyttely, jollaisia harvemmin Suomeen saadaan. Tähän oli hyvä lopettaa varsin antoisa matkavuosi 2019. Valitettavasti seuraava vuosi olikin jo sitten täysin erilainen. Sellainen jota tuskin kukaan osasi ennakoida vielä marraskuussa 2019!

Harri Huhtanen 2021

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s