GARY BROOKER (1945-2022)

Jos nyt joku tämän jutun perusteella kiinnostuu Procol Harumista ja Gary Brookerista niin levyjen ohella kannattaa hankkia tämä suomennettu biografia.

Legendaarisen Procol Harum -yhtyeen perustaja ja johtaja Gary Brooker  kuoli 76-vuotiaana kotonaan Englannissa 19.2.2022 ilmeisesti melko nopeasti edenneeseen syöpään. Bändille oli suunniteltu keikkoja Suomeen vielä vuodeksi 2021, mutta Korona-rajoitusten vuoksi he joutuivat niistä luopumaan. Niinpä viimeiset keikat Suomessa tapahtuivat 2017. Niille en valitettavasti päässyt mukaan, mutta 2016 Finlandia-talon keikalla sekä 2015 Logomon keikalla olin. Bändi soitti tiettävästi viimeisen keikkansa Sveitsissä 2019.  Vuosina 2020-2021 Korona esti Procol Harumin keikat.  Koko 2000-luvun bändi keikkaili aktiivisesti, mutta uusia levyjä bändi julkaisi vuosina 2000-2022 vain kaksi. Viimeksi levyksi jäi vuonna 2017 ilmestynyt Novum.

Ensimmäisen kerran bändi esiintyi Suomessa kesällä 1974 Turun Ruisrockissa.   Olin mukana nuorena pojankloppina sillä keikalla, mutta en muista siitä paljonkaan. Hieno keikka taisi olla. Myöhemmin siitä on näytetty pätkiä Suomen TV:ssä. Tuohon aikaan Procol oli erittäin suosittu Suomessa, koska Musa-lehti oli kirjoittanut ylistäviä arvioita bändin levyistä. Yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana bändi ehti julkaista vain 13 studioalbumia, joista valtaosa eli 11 ilmestyi 1960-70 -luvuilla. 1980-luvulla Brooker keskittyi soolouraansa ja niinpä bändi oli telakalla vuodet 1978-1990. Vuonna 1991 Procol yritti comebackia alkuperäisellä kokoonpanolla julkaisemalla albumin The Prodigal Stranger. Sekin jäi kovin vähälle huomiolle. Niinpä bändi Brookerin johdolla päätti keskittyä keikkailuun ja vuosina 1992-2019 teki satoja keikkoja eri puolilla maailmaa. Tässä vaiheessa bändin soittajat vaihtuivat melko tiheään tahtiin ja lopulta bändin eri kokoonpanoissa ehti soittaa reilusti yli 20 muusikkoa.

Brooker piti valtavasti Suomessa, vaikka hänen ja bändin fanikunta täällä oli pienehkö eli ehkä vain muutamia satoja uskollisia kannattajia, joista monet olivat ihastuneet bändiin jo 1970-luvulla. Suomi-rakkautensa Brooker “betonoi” julkaisemalla kappaleen nimeltä Suomi , jonka hän esitti ainakin Finlandia-talon konsertissa loppuvuodesta 2016.  

Konserteissa Brooker esiintyi hyväntuulisena ja erittäin huumorintajuisena. Hienon musiikin ja Brookerin ainutlaatuisen äänen lisäksi jään kaipaamaan hänen hauskoja välijuontojaan. Turussa 2015 hän muistaakseni kertoi juttua siitä, miten he vielä kultaisella 1970-luvulla asuivat hienoissa Grand Hotelleissa (ilmeisesti hän muisteli Tukholman komeaa Grand Hotelia, jossa bändi tiettävästi yöpyi 1970-luvulla) mutta että nykyään he matkustavat bussilla, syövät pikaruokaloissa ja asuvat halvoissa motelleissa.  No, sehän oli sellainen tsoukki! Todellisuudessa Brooker oli miljonääri. Bändin suurinta hittiä, vuonna 1967 julkaistua A Whiter Shade Of Palea oli jo siinä vaiheessa myyty yli 10 miljoonaa kappaletta ja tiettävästi se on edelleen yksi maailman myydyimmistä singleistä. Ja nuoremmalle polvelle tiedoksi, että tämä tarkoittaa reaalista, fyysistä singlemyyntiä eikä aineettomia latauksia tai striimauksia (joista rahaa kertyy artistille vain murto-osa siitä mitä he saavat oikeiden levyjen myynnistä).     

Harri Huhtanen 2022         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s