IT’S A BEAUTIFUL DAY -osa 2

Nykyään on tavallista että jos toinen bändi on lainannut jotain toiselta bändiltä tai säveltäjältä ilman lupaa, niin päädytään helposti oikeuteen ja mitä suuremmista tekijänoikeusmaksuista on kysymys niin sitä todennäköisemmin päädytään oikeuteen. Vuonna 2016 mentiin jopa niin pitkälle että Spirit -yhtyeen edesmenneen johtohahmon Randy Californian perikunta vei oikeuteen Spiritin Taurus -kappaleen oletetun plagioinnin – siis vasta 45 vuotta kappaleen julkaisun jälkeen! Kappaleen intron Led Zeppelin oli heidän mielestään luvatta lainannut vuoden 1971 legendaariseen Stairway To Heaven– kappaleeseen. On totta, että Tauruksen ja STH:n intro ovat käytännössä samat, mutta plagiaatista ei voida puhua, koska suurin osa kiistanalaisten kappaleiden kokonaissisällöstä on täysin erilaisia eli asian yksinkertaistaen: kyse on täysin eri kappaleista. Lisäksi Spiritin perikunnan väitteeltä putoaa pohja koska tuo intro on tosiasiassa musiikin ylivertaisen mestarin Johann Sebastian Bachin kynästä lähtöisin ja Youtubessa on lukuisia esimerkkejä vuosien varrelta artisteista jotka ovat käyttäneet hyväkseen nimenomaa tuota Bachin hienoa sävelmää.  Niinpä ei ollut yllätys että Spiritin perikunta oikeudessa hävisi jutun.

Tässä uusintajulkaisussa on harhaanjohtava vuosiluku. Alkuperäinen levy julkaistiin siis jo 1969 eli vuotta ennen Deep Purplen kuuluisaa In Rock -albumia.

IABD:hen edellä oleva tarina liittyy siinä mielessä että kun vuosien tauon jälkeen kuuntelin heidän debyyttilevyään muutama päivä sitten niin huomasin että B-puolen avauskappaleen Bombay Calling  intro on täysin identtinen Deep Purplen  vuotta myöhemmin julkaiseman erittäin tunnetun Child In Time -kappaleen kanssa.   Tässäkin tapauksessa kappaleiden kokonaissisältö on täysin erilainen, joten plagiaatista voi puhua ainostaan intron osalta. Ja vaikka en ole missään vielä nähnyt juttua siitä että myös IABD olisi tuon hienon intron lainannut joltain toiselta artistilta niin en pidä ollenkaan mahdottomana että hekin olisivat kuitenkin käyneet “varkaissa”. IABD:n kunniaksi on luettava että vaikka Deep Purplen harjoittama plagiointi Bombay Calling -kappaleen intron osalta on aivan ilmiselvää niin he eivät ole lähteneet haastamaan Deep Purplea oikeudessa tässä asiassa. Hyvä niin, koska voi olla että tässäkin tapauksessa olisi lopulta kiistanalaiselle intro-teemalle paljastunut jokin varhaisempi lähde ja koko juttu olisi sen jälkeen kuivunut kasaan.         

Harri Huhtanen 2022           

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s