Beatles: Let It Be (2021) -osa 2

Apple Studios, 3 Savile Road, Lontoo tammikuussa 1969. Bändi ja George Martin kuuntelevat ahtaassa kellaristudiossa Glynin sessioista tekemiä äänitteitä.

Yleensä Beatlesien levyt julkaistiin melko nopeasti äänitysten jälkeen, kuten 1960-luvulla oli tapana. Beatlesien viimeinen studiolevy, Let It Be (1970), kuitenkin viivästyi yli vuodella. Alla lyhyt kuvaus siitä miksi näin tapahtui.  

Vuoden 1968 lopussa Beatles alkoi suunnitella keikkalavoille palaamista tai ainakin yksittäisten spesiaalikonserttien järjestämistä. Tammikuussa 1969 bändi aloitti tulevaa konserttia tukevan albumin valmistelut Twickenhamin elokuvastudiolla.  Sessiot kuvattiin ja äänitettiin kokonaisuudessaan. Säilyneen filmi- ja äänimateriaalin määrä on valtava ja siitä riittää Beatles- tutkijoille ammennettavaa vielä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Isossa ja kolkossa tilassa kameroiden ja nauhureiden ympäröimänä bändi ei päässyt oikeaan fiilikseen ja lopulta George Harrison marssi ulos studiosta ja sanoi lopettavansa. Lopulta bändi sai hänet palaamaan ja tunnelman parantamiseksi sovittiin sessioiden siirtämisestä Applen Studion kellariin osoitteeseen 3 Savile Row.

Apuun kutsuttiin myös Beatlesien luottotuottaja George Martin jota ei oltu aluksi otettu mukaan uuteen projektiin. Sessioiden äänittäjänä toimi  Glyn Johns . Glyn sai bändiltä tehtäväksi tuottaa uuden levyn, jonka työnimi tuossa vaiheessa oli vielä Get Back. Uuden albumin ensimmäinen versio valmistui toukokuussa 1969, mutta bändi hylkäsi sen ja alkoi valmistella uutta Abbey Road -albumia, joka sitten julkaistiinkin vielä samana vuonna.  Glyn puolestaan jatkoi tammikuun 1969 sessiomateriaalin työstämistä ja esitteli bändille joulukuussa 1969 jo toisen version Get Back -albumista. Jälleen bändi hylkäsi Get Backin. Tilannetta mutkisti lisäksi se, että tässä vaiheessa John Lennon oli jo käytännössä eronnut bändistä ja vuonna 1970 oli tarkoitus lopultakin julkaista myös tammikuun 1969 sessioista kuvattu elokuva, jonka nimeksi vakiintui tässä vaiheessa Let It Be.  Sitä tukemaan tarvittiin uusi albumi josta samalla tulisi Beatlesien viimeinen julkaisu. Lennon ja George Harrison sopivat että tammikuun 1969 nauhoitukset annettiin amerikkalaiselle tuotajaguru  Phil Spectorille jota Lennon arvosti suuresti.  Tässä vaiheessa Lennonin ja Paul McCartneyn välit olivat jo pahasti tulehtuneet.  Lennon valitti että keväällä 1970 elokuvateattereihin ilmestynyt Let It Be keskittyi aivan liikaa Paulin erinomaisuuden esittelyyn. Lennon jopa sanoi eräässä haastattelussa näin: “the film  is set up by Paul for Paul” .  Paul puolestaan kritisoi Spectorin lisäyksiä julkaistulla albumilla. Myös luottotuottaja George Martin kritisoi Spectoria siitä että hän oli ylituottanut levyä.

Harmi että Beatlesien viimeinen levy lopulta julkaistiin niin riitaisissa tunnelmissa ja riidat heijastuivat myös lehdistöön, joka oli levyn ilmestymisen aikoihin varsin kriittinen sitä kohtaan, vaikka melkein kaikki Beatlesien aikaisemmat levyt olivat saaneet vuolaita kehuja. Siksi on tärkeää että nyt, yli 50 vuotta myöhemmin, julkaistaan vähän laajemmin tammikuun 1969 sessiomateriaalia. Erityisesti Peter Jacksonin vuonna 2021 Disney + -kanavalla julkaistu yli 8 tunnin kestoinen Get Back -elokuva tarjoaa monipuolisen ja vaikuttavan kuvan siitä mitä Beatles oli vielä tammikuussa 1969:  ainutlaatuinen, luova neljän miehen yhtye joka teki kuolematonta musiikkia. Ikävää, että bändi lopetti ennenaikaisesti. Uskon että heiltä jäi monta hienoa kappaletta tämän vuoksi tekemättä. Isot bändit eivät voi kuitenkaan toimia, jos jäsenien egot muuttuvat liian isoiksi. Tästä negatiivisesta evoluutiosta on rockhistoriassa valitettavasti kymmeniä esimerkkejä.  

Harri Huhtanen 2022         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s