ALLMAN BROTHERS: BROTHERS AND SISTERS 1973 !

Brothers and Sisters -albumista julkaistiin vuonna 2013 4 CD:n erikoispainos!

Allman Brothers on esimerkki bändistä, joka säilyi hengissä johtavan jäsenen kuolemasta huolimatta. Tai oikeastaan kahden jäsenen, sillä bändin alkuperäinen basisti Berry Oakley ei toipunut Duanne Allmanin traagisesta kuolemasta 1971. Berry joi yhä enemmän ja oli yhä syvemmässä depressiossa. Hän ehti osallistua vielä bändin neljännen studioalbumin, Brothers and Sistersin ensimmäisiin äänityssessioihin loppuvuodesta 1972, mutta marraskuussa kohtalo puuttui peliin ja Oakley kuoli vähän samantapaisessa moottoripyöräonnettomuudessa kuin Duanne. Ilmeisesti tämäkin oli traaginen onnettomuus eikä suinkaan itsemurha, vaikka Oakley olikin masentunut. Tässä vaiheessa moni bändi olisi ainakin pitänyt pidemmän tauon, mutta Allman Brothers oli loistavassa vedossa ja Fillmoren konserttijulkaisun (1971) jälkeen levymyyntikin oli lähtenyt kovaan kasvuun, joten uuden albumin äänitykset jatkuivat Oakleyn kuolemasta huolimatta. Bändi palkkasi levyntekoa varten uusia jäseniä. Chuck Leavell  kiinnitettiin pianistiksi, Lamar Williams basistiksi ja kakkoskitaristiksi palkattiin sessiokitaristit Les Dudek ja Tommy Talton.  Pääkitaristin pestin otti Dickey Betts, joka lisäksi sävelsi valtaosan uuden albumin kappaleista.

Monien mielestä Brothers and Sisters (1973) on Allman Brothersien pitkän uran paras studioalbumi. Muutos Duannen ajasta on lähinnä tyylillinen: vähemmän bluesia ja enemmän countryrokkia ja lyhempiä kappaleita. Albumilla on vain seitsemän kappaletta ja levyn kokonaiskesto on vain 38 minuuttia. Levyn ehdoton vahvuus on siinä ettei mukaan ole otettu yhtään keskinkertaista tai huonoa kappaletta. Albumi rullaa koukuttavan mallikkaasti alusta loppuun saakka. Myös ostava yleisö huomasi tämän sillä ilman kovin näkyvää markkinointia albumia myytiin USA:ssa kuukaudessa lähes miljoona kappaletta ja levy oli Billboardin  ykkössijalla monta viikkoa. Myynti jatkui kovana myös seuraavina vuosina ja tähän päivään mennessä levyä on myyty maailmalla jo yli 7 miljoonaa kappaletta.  

Olen tätä kirjoittaessani kuunnellut levyn pitkästä aikaa jo neljä kertaa putkeen ja on tämä vaan kerrassaan upea albumi!  Jos joku nyt innostui aiheesta niin mainittakoon että vuonna 2013 Brothers and Sistersistä julkaistiin 4 CD:n erikoispainos, jossa on alkuperäisen albumin lisäksi 1 CD hyllytettyjä studio-ottoja sekä 2CD:llä kokonainen San Franciscon Winterlandin konsertti (26.9.1973).

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s