Van Der Graaf Generator: Pawn Hearts 2021!

Tämä löytyy siis myös Spotifystä eli jos haluatte riistää artisteilta heille kuuluvat rahat ja kuunnella näitä upeita biisejä puolilmaiseksi niin sitten vaan klikkailette tienne tänne… .

1960-luvulla toimintansa aloittanut VDGG soitti debyyttikeikkansa Suomessa  vasta 24.10.2021!  Mutta hienoa että lopulta tulivat! Tosin vain kaksimiehisinä, mutta Hammill-Banton “duo” sai kyllä komeasti toistettua Vdgg:n klassisia biisejä kahdestaankin, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Legendaariselta Pawn Hearts (1971)  albumilta kuultiin ensimmäisenä iltana peräti kaksi kappaletta. Kirjoitan peräti, koska albumilla on kaikkiaan vain kolme kappaletta. A-puolella on  Lemmings sekä Man-Erg ja  ne siis kuultiin Savoyssa ensimmäisenä iltana. Molemmat ovat yli 10 minuutin kestoisia upeita kappaleita. Albumin B-puolen täyttää kokonaan yli 23 minuuttinen sävelteos nimeltään A Plague of Lighthouse Keepers. Siinä myös rumpalin ja saksofonistin osuus on merkittävä ja muutenkin teos on hirveän mutkikas, koska se koostuu 10:stä eri osasta jotka on levyllä editoitu pitkällisen työstöprosessin jälkeen käyttämällä kaikkia Lontoon Advision-studiossa ylipäätään vuonna 1971 käytettävissä olleita nauhureita.  Siksi oli selvää ettei duo voisi esittää sitä kappaletta, koska se ei olisi kuulostanut yhtä hyvältä kuin levyllä.    

Keikkaa seuraavana päivänä kiertelin aamulla ennen Turkuun paluuta Helsingin divareita ja yritin etsiä minulta puuttuvia Vdgg -albumeita. Monessa liikkeessa Vdgg:tä ei löytynyt lainkaan. Black & Whiten omistaja ehkä  tuli kertoneeksi mistä tämä johtui. Hänen mukaansa Vdgg:n keikalla mukana olleet englantilaiset fanit olivat ennen keikkaa ostaneet hesasta kaikki Vdgg -albumit mitä hyllyistä löytyi!  No, siinä oli varmaan osa totta ja osa tarinaniskentää. Totuus kuitenkin on Savoyn keikan jälkeen Vdgg -levyjä en hesasta löytänyt!  Mutta toisin on nyt kesäkuussa 2022. Kysyntä luo aina tarjontaa ja parhaiten tähän elpyneeseen Vdgg -kysyntään näyttää vastanneen Levykauppa Äx , sillä tätä kirjoittaessani löydän heidän nettisivultaan myynnissä jo kymmenittäin Vdgg -levyjä! En tosin kaikkia, mutta hyvin edustavan otoksen kuitenkin. Eniten silmääni pisti se , että Äxllä on myynnissä myös kaksi ilmeisesti alkuperäistä vuoden 1971 Pawn Hearts -albumia ja toisesta pyydetään 170e ja toisesta 140e! Onhan se hienoa, että arvostavat tätä upeaa albumia, mutta siis 170e?! No, en ostanut noita koska minulla taitaa olla tuo alkuperäinen albumi, joten en tarvitse toista kappaletta, mutta sen sijaan ostin heiltä syyskuussa 2021 Englannissa ilmestyneen Pawn Heartsin 50-vuotisjuhlajulkaisun, jossa on kaksi CD:tä ja yksi DVD. Ykkös-CD:llä on alkuperäinen albumi remasteroituna versiona, toisella CD:llä on alkuperäisestä studionauhasta tehty uusi miksaus. DVD:llä on puolestaan albumista tehty 5.1. -versio.

Olen nyt kuunnellut kertaalleen sekä ykkös- että kakkos-CD:n. Molemmat kuulostavat oikein hyviltä eli ilmeisesti 50 vuotta vanhan master-nauha on onneksi  hyvin säilynyt. Ensikuuntelun perusteella en havainnut mitään olennaisia eroa alkuperäisen ja uuden miksauksen välillä ja kappaleiden kestoajatkin näyttivät samoilta. Oli pakko kuitenkin ostaa tämä juhlapainos, koska kyseessä on niin merkittävä levy ja Pawn Heartsistahan ei ole julkaistu uutta versiota vuoden 2005 jälkeen eli ehkä nyt oli korkea aika palauttaa tämä mahtava levytys suuren yleisön saataville ja uskoisin että suuri yleisö maksaa tästä mieluummin sen 30+ euroa kuin sen 170e! Tosin Spotifyn kuuntelijat eivät ilmeisesti maksa tästä yhtään mitään (?), mutta se onkin toisen tarinan aihe!

 Harri Huhtanen 2022                                  

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s