PETER JACKSON haluaa julkaista laajennetun GET BACK -elokuvan!

Michael Lindsay-Hogg (s. 1940) jää historiaan miehenä joka vain 28-vuotiaana kuvasi tammikuun 1969 aikana peräti 55 tuntia Beatles-miesten soittoa ja keskusteluja. Valtaosa tuosta ainutlaatuisesta kuvamateriaalista odottaa edelleen julkaisuaan!

Loppuvuodesta 1968 Paul McCartney suunnitteli yhdessä muiden Beatles –miesten kanssa yhtyeen paluukeikkaa. Leikillään joku ehdotti kuvauspaikaksi mm. Saharan autiomaata! Lopulta pitkien neuvottelujen tuloksena bändi valitsi yksinkertaisen ja merkittävästi halvemman ratkaisun: he tekivät kuvaukset 30.tammikuuta 1969 Apple -yhtiön Savile Row 3 -osoitteessa sijaitsevan vuonna 1753 rakennetun talon katolla. Katolta vedettiin piuhat kellariin, jossa George Martin apureineen hoiti keikan äänitysosuuden. Nykyään jo 82-vuotias amerikkalainen ohjaaja Michael Lindsay-Hogg kuvausryhmineen palkattiin kuvaamaan sessiot ja konsertti. Lindsay-Hogg sai ilmeisesti melko vapaat kädet kuvausten suhteen eli kyseessä olivat  “tositelevisio”-kuvaukset vuosikymmeniä ennen kuin tositv teki varsinaisen läpimurtonsa. Tarkoitus oli julkaista sessioista ja konsertista normaali muutaman tunnin elokuva jota sitten voitaisiin näyttää televisiossa ja elokuvateattereissa. 1970-luvun alussa ajatus julkaista kymmenien tuntien kuvamaraton jossa bändi soittaa pieniä pätkiä milloin mistäkin kappaleesta ja puhuu niitä näitä tuntikausia oli täysin mahdoton, jopa Beatlesien statuksen omaavan bändin kohdalla.  Onneksi Lindsay-Hogg ja Apple kuitenkin päättivät säilyttää kaikki alkuperäiset kuvanauhat. Ehkäpä he jo silloin ajattelivat että niillä voisi sittenkin olla käyttöä tulevaisuudessa.

55 tunnin kuvanauhat saivatkin pölyttyä rauhassa  yli 45 vuotta ennen kuin ne annettiin mestariohjaaja Peter Jacksonin työstettäväksi. Jackson ryhmineen restauroi materiaalia yli neljän vuoden ajan ja lopulta hänellä oli 18 tunnin raakaversio uudesta laajemmasta dokumenttielokuvasta. Applen kanssa sovittiin että tästä 6 tuntia voitaisiin muokata lopulliseen, yleisölle esitettävään muotoon. Jackson esittelikin valikoidulle kutsuvierasjoukolle  uutta filmiä 30.1.2020 infotilaisuudessa.  Tuolloin vielä elokuvan nimi oli Let It Be ja julkaisun oli tarkoitus toteutua syksyllä 2020. Korona kuitenkin siirsi julkaisua kahteen kertaan ja lopulta vasta marraskuussa 2021 elokuva esitettiin Disney plus -kanavalla 8 tunnin versiona kolmessa osassa. Aluksi ei ollut tiedossa miksi 6 tunnin elokuva olikin julkaisuvaiheessa muuttunut 8 tunnin elokuvaksi. Tuoreessa haastattelussa Jackson paljasti syyn elokuvan pidentymiseen. Beatles -fanina hän ei raaskinut karsia niin paljon kuvamateriaalia kuin oli sovittu, vaan hän toimittikin Disneylle 8 tunnin elokuvan. Jackson päätti siis palauttaa vähin äänin lähes 2 tuntia jo kerran poistettua materiaalia elokuvaan. Häntä jännitti miten studio reagoisi tähän sopimusrikkomukseen, mutta Jaksonin mukaan lopulta kukaan ei kommentoinut asiaa ja niinpä 6 tunnin elokuvan sijasta maailma saikin nähtäväkseen lähes 8 tunnin pituisen version.

Jackson tuntuu jääneen Beatlesien pauloihin, sillä tänä vuonna (2022) hän on yrittänyt vakuuttaa Applen ja Disney plussan edustajat siitä, että olisi tärkeä julkaista vielä pidempi versio siitä 18 tunnin filmimateriaalista jotka hän alunperin restauroi. Jacksonin mielestä ainakin 6 tuntia lisämateriaalia olisi tärkeää julkaista ja tällä lisäyksellä elokuvan kokonaiskesto olisi jo 14 tuntia!  Applen mielestä näin pitkällä elokuvalla ei olisi enää “kaupallista potentiaalia”. Aika näyttää koska näemme lisää tammikuun 1969 kuvamateriaalia. Varmaa on ettei loppuvuodesta 2021 julkaistu 8 tunnin elokuva jää lopulliseksi, koska suuri yleisö on joka tapauksessa vuosikymmenestä toiseen hyvin kiinnostunut kaikesta Beatles-materiaalista, erityisesti aikaisemmin julkaisemattomasta. Jackson kuitenkin haluaisi ettei “seuraavaa julkaisua tarvitsisi taas odottaa 50 vuotta”, kuten hän sarkastisesti tuoreessa haastattelussa totesi.

Lisätietoja aiheesta täällä:

https://ultimateclassicrock.com/peter-jackson-get-back-extended-edition/

Harri Huhtanen 2022            

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s