THE BEATLES: THE CAPITOL ALBUMS (1964-65) – osa 1

Capitol mainosti alkuvuodesta 1964 tätä Meet The Beatlesiä bändin ”ensimmäisenä levynä” mitä se ei suinkaan ollut, sillä Beatles oli jo tätä ennen ehtinyt julkaista Englannissa kaksi albumia ja USA:ssakin yhden. Pieni Vee-Jay Records ehti ennen Capitolia ja julkaisi Amerikassa Beatles -albumin jonka se nimesi Introducing…The Beatles. Tosin tämä albumi ei menestynyt yhtä hyvin kuin Capitol-julkaisu.

Englantilainen EMI levy-yhtiö omisti suurehkon Capitol levy-yhtiön Amerikassa.  The Beatles oli tehnyt läpimurron Englannissa ja Keski-Euroopassa jo vuonna 1963, mutta menestys Amerikassa antoi odottaa itseään. Jostain syystä Capitol ei siinä vaiheessa vielä ymmärtänyt bändin potentiaalia, mutta sitten isäntä eli EMI määräsi heidät olemaan kiinnostuneita Beatleseista. Vuoden 1964 alussa englantilaiset bändit eivät vielä olleet pystyneet tekemään Amerikan valloitusta, mutta yhtäkkiä Beatles tuli tornadon lailla ja muutti kaiken kertaheitolla! Tammikuussa 1964 julkaistu single I Want To Hold Your Hand  singahti listojen kärkeen ja vähän myöhemmin julkaistu albumi Meet The Beatles oli valtava myyntimenestys: vuoden loppuun mennessä sitä oli myyty Amerikassa jo lähes 5 miljoonaa kappaletta! Myyntiä avitti erityisesti bändin kolme esiintymistä alkuvuodesta 1964 kuuluisassa Ed Sullivan Show’ssa. Parhaimmillaan yli 73 miljoonaa amerikkalaista silmäparia tuijotti näitä Englannin kummajaisia ja piti kovasti näkemästään ja kuulemastaan. Muutamassa kuukaudessa Beatles oli valloittanut Amerikan! Keväällä 1964 kaikki amerikkalaiset tunsivat jo bändin. Capitol takoi kun rauta oli kuumaa eli vuoden 1964 aikana yhtiö julkaisi peräti neljä Beatles -albumia ja kaikkia niitä myytiin yli miljoona kappaletta! Sama tahti jatkui vuonna 1965, jolloin myös Amerikassa ilmestyi neljä uutta Beatles-levyä!

Vuosina 1964-65 Amerikassa ja Englannissa julkaistut Beatles -levyt poikkesivat toisistaan nimen, kansikuvien ja sisältönsä osalta olennaisesti. Koska 2000-luvulla Beatlesien alkuperäisten Amerikka-vinyylien saanti alkoi olla kortilla oli keräilijöiden ja fanien kannalta hyvä, että Apple päätti lopulta 2000-luvulla julkaista näköis-CD:t Capitolin kahdeksasta ensimmäisestä Beatles-albumista, jotka siis poikkeavat monella tapaa Englannin ja Euroopan julkaisuista.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2022         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s