The Cure: Join The Dots (2007) -osa 1

Cure aloitti uransa kolmimiehisenä. Tässä debyyttialbumin (1979) kokoonpano vasemmalta oikealle: Michael Dempsey (basso ja kosketinsoittimet), Robert Smith (laulu ja kitara) ja Lol Tolhurst (rummut).

Ostin jotain vuosia sitten Tampereella käydessäni Levykauppa Äxstä  mielenkiintoisen 4CD:n Cure boksin nimeltään Join The Dots (2007) . Boksilla on peräti 70 Cure-kappaletta, enimmäkseen singlejen B-puolia, mutta myös aika monta julkaisematonta äänitettä sekä kappaleita, joita Cure on vuosien varella äänittänyt erilaisille teema- tai tribuuttilevyille. Robert Smith on itse koonnut tämän setin ja boksissa on peräti 70-sivuinen esittelyteksti, jossa Smith kommentoi näiden julkaisujen taustoja hyvinkin seikkaperäisesti. Näitä äänitteitä yhdistää se, että ne kaikki on tehty bändin Fiction Records-sopimuksen aikana (1978-2004). Niinpä tämä ei ole mikään definitiivinen kokoelma, koska Fiction vuosien jälkeen julkaistuja kappaleita ei siis tällä kokoelmalla ole. Minusta äänitteiden taustojen valottaminen on tällä boksilla tehty esimerkillisesti. Curen alkuvaiheet ovat sen verran kiinnostavat, että suomennan ( suluissa omia lisäkommenttejani) tähän otteen Boksin esittelyteksistä.

Easy Cure  auditoi Hansa Recordsille (1977) Morgan studioilla Lontoossa toukokuussa. He olivat asettaneet esiintymistilaan videokameran  ja pyysivät meitä esittämään muutaman lauluistamme. Teimme työtä käskettyä ja he sainasivat meidät heti sen perään! Hansa lupasi vaikuttavan 1000 punnan sopimuksen, mutta koska he halusivat bändin levyttävän kaupallisesti koukuttavia cover-biisejä niin Smith kieltäytyi, koska hän halusi että bändi äänittää hänen laulujaan. Niinpä Easy Cure ja Hansa purkivat sopimuksen jo maaliskuussa 1978. Useimmille uusille bändeille ylipäätään levytyssopimuksen saaminen on lähes mahdotonta ja toisen sopimuksen hankkiminen on vielä vaikeampaa. Easy Cure ei kuitenkaan aikonut antaa periksi. He erottivat Thompsonin, lyhensivät nimensä Cureksi  ja äänittivät lisää demoja. Heinäkuun 14.päivään (1978) saakka kaikki Lontoon levy-yhtiöt torjuivat bändin, mutta sitten (kansainvälisen) Polydor -yhtiön A&R -edustaja Chris Parry vei Watfordin kotiinsa kuunteluun kasan demoja (joukossa oli myös Cure -demoja)… Sunnuntaina Parry kuunteli erästä demoa…laulu oli 10:15 Saturday Night …21. heinäkuuta Parry kirjoitti bändille että hän haluaa tavata heidät… Smith kertoi soittaneensa Parrylle ja tapaaminen sovittiin pubiin lähellä Polydorin toimistoa.  Tapaamisessa bändi koki kuitenkin aluksi kylmän suihkun kun Parry kertoi ettei hän kiinnittäisikään heitä Polydorille. Hän kertoi pitävänsä Curen musiikista niin paljon ,että hän uskoi sen tarjoavan hänelle pakotien ison levybisneksen puristuksesta. Smith kertoi bändin olleen aluksi pettynyt, mutta kun Parry selosti hartaasti ja pitkään ideoitaan uudesta levymerkistä alkoivat he vähitellen innostua ja päättivät antaa hänelle mahdollisuuden. Niinpä Parry erosi turvatusta työpaikastaan Polydorilla ja perusti Fiction -levymerkin ja kiinnitti yhtiönsä ensimmäiseksi artistiksi Curen!”    

Ja kuten sanonta kuuluu: loppu onkin sitten historiaa. Curesta tuli yksi maailman suosituimmista bändeistä, jonka levyjä on myyty miljoonittain ja joka on esiintynyt lukuisilla kiertueillaan miljoonille ihmisille ympäri maailmaa.  

Harri Huhtanen 2022      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s