Wishbone Ash: Elegant Stealth (2012)

Wishbone Ash keikalla vuonna 2015. Vasemmalla suomalainen Jyrki ”Muddy” Manninen ja keskellä Wishbonen viimeinen alkuperäisjäsen Andy Powell. Parhaimmillaan Manninen ja Powell tavoittivat jotain Wishbonen alkuaikojen biisien magiasta hienolla duokitaroinnillaan!

Hitaasti hyvä tulee. Julkaisin tämän kategorian avausjuttuna jo vuonna 2006 kirjoittamani Wishbone Ash -artikkelin. Siinä kerroin vuonna 2003 julkaistusta mielenkiintoisesta DVD:stä jossa esiteltiin vanhojen Wishbone Ash -arkistofilmien lisäksi bändin uudempia levyjä. Ikävä (kaupallinen) totuus on, että vuoden 1982 jälkeen bändin julkaisemat albumit eivät ole enää nousseet listoille ja siksi niitä ei täällä Suomessakaan ole kaupoissa näkynyt. Alkuperäisen kitaristin Andy Powellin johdolla bändi on kuitenkin peräänantamattomasti jatkanut uusien levyjen julkaisemista ja keikkailua melko tasaiseen tahtiin. Niinpä Wishbone Ash on julkaissut melko hiljattain eli vuonna 2020 jälleen uuden studioalbumin. Wikipedian diskografian mukaan se on bändin 24.studioalbumi, mutta kun laskin esitetyn listauksen on siinä 26 studioalbumia eli jompikumpi luku on ilmeisesti väärä. Kaupallisesti menestyneitä ovat vuosien 1970-1982 albumit, joita on siis 12 kappaletta. Vuosina 1985-2020 on ilmestynyt 14 albumia, mutta niitä ei ole listoilla noteerattu.

Mutta siis palaan tuohon ”hitaasti hyvä tulee” -fraasiini. Viittaan tällä siihen että kun siinä 2003 vuoden DVD:ssä kriitikot kilvan kehuivat myös vuoden 1982 jälkeen tehtyjä Wishbone Ash -albumeita niin pohdin jo tuolloin että niitä minun kai olisi hyvä hankkia. No, edelleen tilanne on se, ettei niitä suomalaisissa levykaupoissa ole tullut vastaan ja koska olen huono tilaamaan netistä tavaroita niin siksi tämä asia ei ole edennyt ennen vuoden 2022 kesää, jolloin olin laajalla Itä-Suomen kierroksella ja tutustuin johinkin levydivareihin tuolla alueella. Lappeenrannassa minua onnisti eli käytettyjen levyjen kaukalosta löytyi Elegant Stealth (2012) ja totta kai ostin sen heti. Wikipediassa levyn ilmestymisvuodeksi ilmoitetaan 2011, mutta koska tämä minun kappaleeni on painettu kansitekstien mukaan EEC:ssä 2012 niin siksi käytän tässä nyt sitä vuosilukua.

Erityisen mielenkiintoiseksi tämän levyn tekee se, että sen aikaisessa kokoonpanossa Powellin kitarapartnerina on suomalainen ”Muddy” Jyrki Manninen. Aika harvinaista että suomalainen rockmuusikko pääsee mukaan kansainvälisesti tunnettuun rockbändiin. Tosin Wishbone Ash nyt taitaa nykyisin olla enemmän kriitikkojen kuin suuren yleisön suosikki, koska listasijoituksia ei enää ole bändille herunut.  Kaikkiaan bändissä on ollut kuluneen 52 vuoden aikana 22 muusikkoa ja heistä Manninen on yksi pitkäaikaisemmista, vaikka tämä asia tuskin lienee Suomessa kovin tunnettu. Manninen oli mukana useilla Wishbone Ashin levyillä koska hän ehti olla bändissä peräti 13 vuotta (2004-2017)! En tiedä miksi hän lähti bändistä vuonna 2017.

Olen ehtinyt kesän jälkeen kuunnella Elegant Stealthin jo useita kertoja. Aluksi tämä levy yllätti minut erittäin positiivisesti sillä kaikki vinyylilevyn ykköspuolen kappaleet olivat hienoja tai vähintäänkin hyviä. Parhaimmillaan Powellin ja Mannisen duokitarointi toi mieleen klassisen eli alkuaikojen Wishbone Ashin upeat kappaleet. A-puolella kuullaan komean duokitaroinnin lisäksi hienoja melodioita ja kokonaisuutena A-puolta voisin kuunnella vaikka miten pitkään. B-puoli onkin sitten ongelmallisempi. Kappaleiden taso ei ole samaa luokkaa kuin A-puolella, mutta kieltämättä B-puolellakin ajoittain bändi jammailee hienosti. Lisäväriä ”jameihin” tuo Deep Purplen 2000-luvun kosketinsoittajan Don Aireyn vierailu B-puolen kolmannella kappaleella.  Eihän tämä mikään viiden tähden levy ole, mutta yllättävän hyvä kuitenkin eli jos näitä ”harvinaisuuksia” tulee lisää vastaan divarikierroksilla niin varmaan jatkan näiden kotiuttamista.                  

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s