Neil Young: Harvest 50th Anniversary Edition  (2022) -osa 1

25-vuotiaana, alkuvuodesta 1971 Neil Young oli jo miljönääri, joka esitti BBC:n TV -ohjelmassa useamman julkaisemattoman kappaleen tulevalta Harvest -albumiltaan.

Ennen kuin aloin kirjoittaa tästä upouudesta Harvest -julkaisusta yritin tarkistaa mitä olin tästä levystä aikaisemmin kirjoittanut Winterludeen. Mitään ei löytynyt! Muistan aivan selvästi että vanhaan Winterludeen (2005-2015) kirjoitin arvostelun Harvestista, mutta näköjään en ole sitä siirtänyt tänne uuteen Winterludeen (2016-). Ehkä hyvä näin, koska kyseessä on merkittävä levy ja näin voin ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Vuonna 1972 julkaistu Harvest ei välttämättä ole Youngin paras levy, mutta klassikkolevy se on ja vuosikymmenien kuluessa sen arvostus on vain noussut. Levyn ilmestyessä kriitikot olivat vähän epäröiviä tai jopa mollasivat levyä, mutta suuri yleisö rakasti Harvestia välittömästi. Young oli toki vaurastunut jo ennen tätä, koska hän pystyi jo vuonna 1970 ostamaan Kaliforniasta yli 60 hehtaarin  Broken Arrow Ranch maatilan. Young viihtyi siellä erinomaisesti yli 40 vuotta.  Hän muutti sieltä pois vasta vuoden 2014 avioeronsa jälkeen.  Harvestilla on monta klassista Young -sävellystä ja mielenkiintoinen detalji on se, että kappale Old Man  kertoo tiettävästi Broken Arrow Ranchin aikaisemmasta tilanhoitajasta Louis Avilasta.  

Harvest on Youngin kaupallisesti parhaiten menestynyt levy. Single Heart Of Gold nousi USA:n listaykköseksi. Harvest albumi oli ainakin seitsemässä maassa maassa listaykkönen ( USA, Englanti, Kanada, Australia, Ranska, Hollanti ja Norja). Suomessa ja Ruotsissa albumi nousi sijaluvulle 12.  Harvestin myynti 1970-luvulla ja sen jälkeenkin oli vielä huikeampaa kuin listasijoitukset. Sitä myytiin USA:ssa yli 4 miljoonaa kappaletta. Ranskassa, Italiassa ja Englannissa albumia myyttiin lähes miljoona kappaletta. Saksassa 750 000 kappaletta ja Australiassa 490 000 kappaletta.  Harvestin maailmanlaajuinen myynti lienee tällä hetkellä jo yli 9 miljoonaa kappaletta. Kuten kaikkien fyysisten levyjen kohdalla on Harvestin levymyynti kuitenkin merkittävästi hidastunut 2000-luvulla enkä ole nähnyt tilastoja siitä miten sitä on striimattu.

Kyseessä on siis merkittävä Neil Young -albumi  jota suuri yleisö rakastaa ja 2000-luvulle tultaessa myös kriitikkojen mieli on muuttunut ja nykyään hekin pitävät Harvestia klassikko -albumina.    

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2022

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s