NEIL YOUNG: Harvest 50th Anniversary Edition  (2022) -osa 3

Boksilla on kaikkiaan kolme CD:tä. Virallisen Harvest -albumin lisäksi mukana on 23.2.1971 Lontoossa live-yleisön edessä nauhoitettu ja televisioitu BBC -konsertti sekä kolmas CD, jolla on kolme Harvest -sessioissa hyllytettyä kappaletta.     

Set list FM:n sivuston mukaan Young esitti BBC-konsertissa kaikkiaan 13 kappaletta, joista nyt julkaistulla CD:llä ja DVD:llä on mukana vain 8. Formaattiongelmasta ei voi olla kyse, koska nyt julkaistu äänite + filmi on kestoltaan vain 32 minuuuttia eli CD:lle ja DVD:lle olisi kyllä hienosti mahtunut koko konsertti jopa välispiikkeineen. Laitan alle (oletun) koko setin ja merkitsen sinisellä ne kappaleet jotka nyt julkaistiin tällä live-levyllä (* merkintä viittaa kappaleeseen, joka äänitettiin Harvest-sessioissa, mutta jota ei julkaistu seuraavana vuonna ilmestyneellä studioalbumilla):   

01 Out on the Weekend (Harvest 1972)

02 Old Man (Harvest 1972)

03 Journey Through the Past* (julkaistiin 1973 levyllä Time Fades Away)

04 Cowgirl in the Sand (albumilta Everybody Knows This Is Nowhere 1969)

05 Heart of Gold (Harvest 1972)

06 Don’t Let It Bring You Down (albumilta After The Gold Rush 1970)

07 I Am a Child (ilmestyi Buffalo Springfield -albumilla jo vuonna 1968)

08 There’s a World (Harvest 1972)

09 A Man Needs a Maid (Harvest 1972)

10 The Needle and the Damage Done (Harvest 1972)

11 Tell Me Why (After The Gold Rush 1970)

12 Love in Mind* (julkaistiin 1973 levyllä Time Fades Away)

13 Dance Dance Dance* ( ilmestyi vasta Live at Massey Hall 1971 albumilla vuonna 2007)

Pienilukuinen, tarkkaan valittu studioyleisö kuuli siis livenä ainakin 7 (setlist FM:n mukaan jopa 9) sellaista kappaletta, joita ei oltu vielä julkaistu ja näistä 4 (setlist FM:n mukaan jopa 6) päätyi siis seuraavana vuonna julkaistulle Harvest-albumille.  

Tämä puolen tunnin kestoinen vuoden 1971 BBC -konsertti on ollut kuunneltavissa netissä jo ainakin 10 vuoden ajan, ehkä pidempäänkin. Virallisilla äänitteillä on kuitenkin se etu, että niissä äänen- ja kuvanlaatu on usein parempi, koska artistien tuotantoyhtiöt käyttävät yleensä alkuperäisiä nauhoituksia, joita sitten vielä nykyisen studiotekniikan keinoin “trimmataan” entistä paremmiksi. Hienoin näyttö siitä mihin nykyisellä digitaalitekniikalla parhaimmillaan pystytään ovat tuoreet 1960-luvun Beatles-albumien remasteroinnit. Niinpä on ikävää, että tässä Youngin hienossa vuoden 1971 soolokonsertissa Youngin ja pianon ääni voimakkaimmissa kohdissa vähän särkyy tai yläohjautuu. Tästä on boksin julkaisun jälkeen tullut valituksia myös Young-sivustoillekin ja Young itsekin joitain viikkoja sitten pahoitteli julkisesti asiaa ja lupasi selvittää levy-yhtiön kanssa voidaanko tämä ääniongelma jotenkin korjata. Tässä vaiheessa emme siis tiedä onko ääniongelma jo alkuperäisessä vuoden 1971 äänitteessä vai onko CD:n ja DVD:n koodaus tehty jotenkin huonosti. Onneksi äänitteen kuvanlaatu on kuitenkin (täysin) virheetön.  

Kolmas CD on ikään kuin herja niille vaatimuksille, joita olen aikaisempina vuosina esittänyt. Olen yleensä valittanut siitä, että alkuperäisille albumeille lisätyt bonuskappaleet usein vähän pilaavat alkuperäisen teoksen fiilistä, koska jos mahtipontisesti päättyvän hienon teemalevyn loppuun tunketaan useita B-tason julkaisemattomia kappaleita tai vaihtoehtoisia ottoja niin se luo levyn loppuun sellaisen lässähdyksen. Young on selvästi ottanut huomioon toiveeni ja lopputulos on aika erikoinen! Kolmannen CD:n nimi on Harvest Outtakes  ja kun Dylan julkaisee vanhoista albumeistaan outtakeseja tuntikaupalla niin Young on päätynyt tuotantoyhtiönsä kanssa julkaisemaan outtakes CD:n jolla on kokonaista kolme kappaletta ja kestoaika on huimat 7 minuuttia! Youngille tiedoksi että yhdelle CD-levylle mahtuu 79 minuuttia musiikkia äänentoiston kärsimättä! Boksin outtakes levy on siis melkoinen rimanalitus. Bad Fog Of Loneliness ja Dance Dance Dance kun ovat vain keskinkertaisia kappaleita. Ainoa merkityksellinen biisi tällä “mini” CD:llä on Journey Through The Past, joka tosin on julkaistu jo aikaisemminkin virallisesti. En usko, että nämä kolme ovat ainoat Harvest-sessioiden hyllytetyt kappaleet. Young taitaa siis edelleen pantata niitä loppuja tai sitten ne ovat vielä huonompia eikä hän siksi halua niitä julkaista.          

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s