NEIL YOUNG: Harvest 50th Anniversary Edition  (2022) -osa 4

Sen verran minua harmitti tuo outtakes-CD:n minimalismi, että aloin tutkia josko muilta Youngin virallisilta julkaisulta löytyisi lisää Harvest-sessioissa äänitettyä materiaalia ja kuinka ollakaan Youngin samana vuonna eli 1972 julkaisemalla soundtrack-levyllä Journey Through The Past (JTTP) on peräti kolme Harvest-sessioissa syyskuussa 1971 äänitettyä kappaletta. Ajalle tyypilliseen tapaan levyllä ei ole mitään tarkempia tietoja äänitteiden lähteistä. Onneksi 2000-luvulla Internet ja Wikipedia ovat avanneet näitä “mysteerejä”. Wikipedian mukaan nämä kolme JTTP:n Harvest -outtakesia on äänitetty 26.-27.9.1971. Koska JTTP:stä ei vieläkään ole julkaistu CD-painosta, vaikka yli 10 000 Young fania on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa he vaativat tämän albumin uudelleenjulkaisemista, niin aivan hyvin Young olisi voinut julkaista nämä outtakesit jo tällä Harvest-juhlapainoksella (koska tännehän ne olisivat kuuluneetkin). Mutta ei. Sen sijaan hän julkaisi vain 7 minuutin outtakes -CD:n. Ainoa perustelu tälle on se, että superkalliilla vinyyliboksilla (lähes 200e) nämä kappaleet on painettu singlemuotoon. Mikä olisi estänyt julkaisemasta enemmän outtakeseja ja siirtämästä niitä LP:lle tai LP:eille? Ei mikään. Tutkimattomia ovat joskus taiteilijoiden tiet.

Youngin keikoista Stray Gatorsin (SG) kanssa on julkaistu vuosikymmenien kuluessa lukuisia bootlegeja. Toivottavasti näistä edes osa päätyy myös virallisiksi julkaisuksi, sillä se lyhyt aika, jonka Young teki yhteistyötä näiden soittajien kanssa tuotti todella hienoja uusia kappaleita ja äänitteitä.

Mutta siis JTTP:ltä löytyvät Harvest -outtakesit ovat nämä: Are You Ready For The Country? (2:00), Alabama (6:29) ja Words (15:51). Nämä kolme ovat mielenkiintoisia ja “ylipitkä” Words on silkkaa hunajaa ja rocktaivasta! En ymmärrä miksi Young ei näitä julkaissut Harvestin juhlapainoksella?!  Kirjoitan myöhemmin Youngin ja bändin syksyn latosessioista, mutta mukana tulleen DVD-dokumentin katsoneena saatan jo tässä vaiheessa ilmoittaa, että syksyn 1971 sessiot olivat todella maagisia! Youngilla on pitkän uransa aikana ollut tapana usein myös kuvata levytysessionsa vähän samaan tapaan kuin Beatles teki uransa loppuvuosina. Olen nähnyt monia tällaisia Youngin sessiotaltiointeja eri vuosilta ja ne ovat olleet kieltämättä hyviä, mutta yleensä niistä on tullut sellainen fiilis että levy on parempi eli visuaalisuus ei ole lisännyt  äänitteen arvoa, vaan joskus jopa vähentänyt sitä. Toisin on näiden vuoden 1971 kuvausten suhteen. Näissä on taltioitu maagisia hetkiä siten että ne välittyvät myös katsojalle. “Transsissa” eivät siis ole pelkästään soittajat vaan myös katsoja pystyy aistimaan kaksiulotteisen “aikakoneen” kautta että jotain ainutlaatuista on tapahtumassa!  Kokemuksen syvyyttä lisää tieto siitä että kaikki Harvest -sessioiden soittajat Youngia lukuunottamatta ovat jo kuolleet. Siinä mielessä tämä vuoden 1971 dokumenttielokuva on todellinen yli 50 vuoden aikamatka menneisyyteen.                

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s