TASAVALLAN PRESIDENTTI – osa 3

Ennen kuin ryhdyn kirjoittamaan varsinaista  Korjaamon keikka-arvostelua on varmaan syytä, varsinkin uusille lukijoille, selventää Tasavallan Presidentin taustoja sekä yhteyksiä nykyiseen ”tynkä” -pressaan.

Suomen aikoinaan paras kitaristi Jukka Tolonen ja ”armoitettu” rumpali Vesa Aaltonen perustivat  alkuperäisen Tasavallan Presidentin keväällä 1969. Basistiksi he kutsuivat Måns Groundstroemin (s. 1949), joka puolestaan toi mukanaan saksofonisti Juhani Aaltosen (s.1935). Laulajaksi kutsuttiin brittiläinen Frank Robson (s.1946). Juhani Aaltonen jätti kuitenkin bändin jo seuraavana vuonna ja hänen tilalleen tuli Pekka Pöyry (1939-1980).

Näistä alkuperäisistä muusikoista Korjaamolla soittivat vain Vesa Aaltonen ja Jukka Tolonen. Aaltonen on edelleen hyvässä kunnossa. Jukka Tolonen näytti myös pirteältä, hänhän on jättänyt kaikki päihteet jo yli 10 vuotta sitten. Sormien kroonisen niveltulehduksen vuoksi Tolonen soittaa nykyään kuitenkin vain pianoa ja bassoa. Korjaamossa hän toimi basistina. Alkuperäinen laulaja Robson on edelleen hengissä, mutta kurkkusyöpäleikkausten vuoksi hän on viime vuosina välttänyt julkisia esiintymisiä ja varmaan siksi häntä ei nähty Korjaamon keikallakaan. Alkuperäinen basisti Måns olisi voinut tulla mukaan, mutten tiedä miksi hän ei ollut paikalla.

Vesa Aaltosella on oma bändi ja kuten esittelytekstissä mainittiin ”Vesa Aaltonen Prog Band play the music of Wigwam & Tasavallan Presidenti featuring Jukka Tolonen & Jukka Gustavson” eli ehkä pyrkimys ei ole ollutkaan haalia kaikkia alkuperäisiä soittajia yhteen. 

Keikan jälkeen olen kuunnellut jo pari päivää Svart Recordsin erinomaista arkistojulkaisua Changing Times And Movements (2021).   Tällä  2CD:llä kuullaan harvinaiset alkuperäisen Tasavallan Presidentin live -esitykset   Ruisrockissa 1970, Tukholmassa 1970 ja Lappeenrannassa 1971. Hienoa että tällaiset nauhat ovat edelleen olemassa ja vielä hienompaa että ne on vihdoinkin julkaistu, sillä näillä nauhoituksilla pressa kuulostaa ehkä paremmalta kuin koskaan aikaisemmin!  Robson on loistava laulusolisti!  Tolonen on vuonna 1970 mahtava kitaristi!  Pöyry on upea saksofonisti ja Måns taitava basisti! Bändi soittaa hienosti yhteen ja jammailu sujuu luontevasti. Selvää on ettei Korjaamossa voitu kuulla samantasoista groovea, vaikka keikka kokonaisuutena olikin hieno kokemus. Mutta tästä tuoreesta keikasta tarkempia tietoja siis vasta myöhemmin. Hyvää kannattaa odottaa – eikä vain?      

Harri Huhtanen 2023    

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s