Juice Leskinen (1950-2006) -osa 2

Juicen luottokitaristi viimeisinä vuosina oli Ari Kankaanpää (kuvassa oikealla), jonka kanssa hän teki viimeiset keikkansa kahdestaan.

Tänään (25.2.23) Juice tuli minulle taas ajankohtaiseksi, vaikka hänen kuolemastaan on aikaa jo yli 12 vuotta. Olin ensimmäistä kertaa elämässäni Rauman teatterissa katsomassa erikoisesitystä Lasilliset Juicea. Kirjoitan kuitenkin itse esityksestä vasta joskus myöhemmin ja aiheeni on nyt Juicen ”elämä” vuoden 2006 jälkeen.

YLE:llä alkoi vuonna 2016 kirjailija Antti Heikkilän kirjoittama peräti 20-osainen Podcast nimeltään Juicen Taivaallinen Aulabaari. Tässä fiktiivisessä ääniteoksessa Juice käy taivaassa keskusteluja elämässään maan päällä mukana olleiden ihmisten kanssa. Tämä mielenkiintoinen ääniteos on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa (ainakin vuoden 2023 loppuun saakka). Pari vuotta aikaisemmin Heikkilä oli saavuttanut kansallista mainetta julkaisemalla yli 400-sivuisen hyvin perusteellisen biografian Juicesta. Kirjan nimenä oli Risainen Elämä  ja nimensä mukaisesti se keskittyi Juicen henkilökohtaiseen elämään enemmän kuin hänen levytuotantoonsa.

Ehkä mielenkiintoisin tapahtumaketju Juicen kuoleman jälkeen koettiin hänen elämänkertaelokuvansa tiimoilta. Vuonna 2015 sekä Solar Films että Yellow Films suunnittelivat legendasta elokuvaa. Solar Filmsin Juice-elokuvan ohjaajaksi ilmoitettiin Antti J. Jokinen. Markus Selinin oli tarkoitus tuottaa elokuva. Tuotantoyhtiöllä oli Juicen lesken Sari Leskisen siunaus hankkeelle.  Pelkona oli että asia päätyisi oikeuteen, mutta yllättäen Solar Films luopuikin hankkeestaan. Yellow Films sen sijaan jatkoi Juice-elokuvan edistämistä, mutta aikataulu viivästyi selkkauksen takia. Alun perin elokuvan oli tarkoitus saada ensi-iltansa jo marraskuussa 2016. Lisäksi selvisi, että elokuva- ja teatteriohjaaja Timo Tapio etsii avustajia Juice Leskisestä kertovaan Nahjus enkelini -elokuvaan. Tapion projektissa olisi kerrottu Leskisen ohjauksessa kasvavan nuoren pojan tarina. Leskisen roolissa piti nähdä Ilkka Aro. Tapion elokuva ei saanut Suomen elokuvasäätiöltä tukea. Yellow Filmsin tuottaja Marko Talli kertoo Iltalehdelle yllättyneensä siitä, että Leskisestä puuhattiin jo kolmattakin elokuvaa! Loppuvuodesta 2018 Yellow Filmsin elokuva voitti kisan Juice-elokuvasta. Heidän elokuvansa tuli elokuvateattereihin ja sai peräti 180 000 katsojaa. Yellow Filmsin Juice-elokuva perustuu Antti Heikkisen Risainen elämä -elämäkertaan. Teppo Airaksisen ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään Putouksesta tuttu näyttelijä Riku Nieminen. Arvostelut olivat pääasiassa positiivisia ja nyttemmin tämä elokuva on nähty Suomen TV:ssäkin jo useita kertoja.  

Myös musiikkirintamalla Juice on ollut postuumisti hyvin esillä, sillä Heikki Vihinen kirjoitti jo kymmenkunta vuotta sitten Juicesta musiikkinäytelmän jonka pääosassa oli Otto Kanerva. Esityksiä oli ympäri Suomea usein vuosien ajan. Jossain vaiheessa  löytyi lisäksi 60 tuntia sanoittajamestarin viimeisten vuosien keikkataltiointeja. Niiden pohjalta tehtiin uusi esitys, jossa hyödynnettiin nauhojen sisältöä. “Juice Leskisen” (=Otto Kanerva) mukana illoissa on edelleen artistin viimeisten vuosien luottokitaristi ja keikkakumppani Ari ”Kankku” Kankaanpää muusikoidensa kera.

Levymyyntilistoilla Juicea ei ole enää viime vuosina näkynyt samaan tapaan kuin vaikkapa Leevi & Leavingsiä, mutta kuten edellä esittämästäni ilmenee Juicen musiikillinen ja sanallinen perintö elää edelleen voimakkaana suomalaisten mielissä.  

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s