HASSISEN KONE 40 VUOTTA MYÖHEMMIN!

Viime kesäinen Hassisen Koneen Ratinan keikka oli hieno elämys eikä varmaan toistu kovin nopeasti. Toisaalta soittajat olivat niin hyväkuntoisen oloisia, ettei varmaankaan bändin 50-vuotisjuhlakeikka vuonna 2032 ole kokonaan poissuljettu. Mutta sitä odotellessa suosittelen niille jotka eivät Ratinaan, Seinäjoelle tai Joensuuhun viime kesän keikoille päässeet tätä uutta Mika Kaurismäen dokumenttielokuvaa, jota alettiin eilen (17.3.23) esittää ympäri Suomea elokuvateattereissa.

Itse kävin tänään (18.3.23), elokuvan toisena esityspäivänä, katsomassa mitä Mika oli saanut aikaan. Elokuvassa oli paljon hyvää, mutta myös sellaistakin mikä ei tässä vaiheessa vastannut ennakko-odotuksiani.  Olin odottanut näkeväni enemmän live-otoksia Ratinan keikalta. Dokumentissa pääpaino oli kuitenkin bändin syntyaikojen ja suurimman suosion vuosien (1980-82) esittelyssä ja analysoinnissa. Tosin elokuvan jälkeen luin jostain että myöhemmin ollaan julkaisemassa ilmeisesti erillinen Ratina -DVD, jossa on suurempi osa keikasta kuin mitä nyt elokuvateatterissa nähtiin.  

Hyvää dokumentissa oli kuvaus. Kuvavirta eteni sulavasti ja erityisen hyvin toimivat Ratinan keikan ”mosaiikkikuvat”, joissa Woodstock -elokuvan tyyliin kuva jaettiin useampaan osaan. Fanihaastatteluja oli ehkä turhankin paljon, mutta plussaa tulee siitä, että ne olivat hyvin lyhyitä ja napakoita ja ne oli osittain liitetty Ratina-keikan mosaiikkikuviin. Pikkukuvissa näytettiin mm. Ratinan yleisöä joka lauloi monissa kappaleissa mukana. Elokuvateattereissa yleisö on tavallisesti täysin hiljaa, mutta kun nyt Turun esityksessä joku onnellinen ryhmä huomasi päässeensä mukaan elokuvaan tietämättään kohahtivat he kovin innostuneesti.  

Toinen hyvä asia Mikan elokuvassa oli se, että se kertoi nimenomaa Hassisen Koneesta eli bändiä ei kohdeltu Ismon ”säestysryhmänä”, vaan jokainen bändin jäsen, sekä vanhat että uudet, sai tasapuolisesti puheenvuoron. Ismo itse oli perisuomalaiseen tapaansa vaatimaton ja pikemminkin kehui bändikavereitaan kuin korosti omaa ylivertaisuuttaan sanoittajana ja hittibiisien tekijänä.            

Se minkä huomasin Ratinan keikalla toistui nyt 90-paikkaisessa pikkusalissa entistä selvemmin: Hassisen Kone ei enää ole ”se juttu” nykynuorisolle, koska käytännössä kaikki näytökseen tulleista olivat yli 40-vuotiaita, veikkaisin että katsojien keski-ikä oli 50 vuoden paremmalla puolella. Mutta niinhän se on että jos oli Hassisen Koneen debyyttilevyn ilmestyessä 15-vuotias, niin on nyt 57-vuotias. Nuoruuden ”sankareitaan” ei yleensä unohda koskaan ja on aina vaikeampi löytää jälkikäteen bändi joka on jo aikoja sitten hajonnut.

Harri Huhtanen 2023     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s