Mike Oldfield: Discovery 1984 – johdanto

To France: Maggie laulaa ja Mike soittaa kitaraa. Tosin myös mandoliiniosuuden kohdalla Mike soittaa sähkökitaraa vaikka ääniraidalla kuuluu mandoliini eli ei tämä sittenkään taida olla live-taltiointi. Videota on katsottu jo yli 15 miljoonaa kertaa!

Vuoden 1983 menestyksekkään albumin ja kiertueen jälkeen Oldfield muutti Sveitsiin Villars-sur-Ollon – nimiselle paikkakunnalle. Hän äänitti uutta Discovery -albumiaan tammikuusta kesäkuuhun 1984. Sessiot kestivät päivittäin 10.30 -19.00 eli Mike hioi uutta albumia todella pitkään ja hartaasti. Vuoden 1983 Crises -albumi oli ollut suuri myyntimenestys ja samaan Oldfield tähtäsi nytkin. Oldfield soitti jälleen valtaosan instrumenteista. Laulajina hänellä oli jälleen fantastinen Maggie Reilly sekä Barry Palmer ja jälleen yhteistyökumppanina tuotannossa oli rumpali Simon Phillips, jonka kanssa hän oli äänittänyt vaikuttavan Crises -albumin edellisenä vuonna.  

Discoveryn myynti jäi alle Crisesin myynnin, mutta tällä kertaa musiikkikriitikot olivat huomattavasti suopeampia Oldfieldille eli hekin olivat alkaneet pitää hänen lyhyistä, taidokkaista pop-kappaleistaan. Laajojen instrumentaaliteosten lisäksi Mike hallitsi erinomaisesti koukuttavan pop-kappaleen säveltämisen. Discoveryllä näitä koukuttavia kappaleita on monta, paras lienee kuitenkin ykköspuolen avauskappale To France , joka on lähes yhtä hyvä kuin edellisen vuoden Moonlight Shadow.

Vaikka Crisesin myyntiluvut jäivät saavuttamatta niin erittäin hyvin myös tämä albumi myi, sillä se nousi uuden koko Euroopan myyntilistan ykköseksi. Discovery oli ykkösalbumi myös Saksassa ja Sveitsissä. Top10 sijoituksia tuli useissa maissa (mm. Kanadassa, Itävallassa, Hollannissa, Norjassa ja Ruotsissa). Yllättäin Miken tähti alkoi kuitenkin laskea hänen kotimaassaan Englannissa, jossa paras sijoitus oli enää no. 15. Saksassa Discoverya myytiin yli 250 000 kappaletta!  Englannissakin myynti ylitti 100 000 kappaleen rajan, vaikka paras sijoitus listalla olikin vain 15. Ranskassa Discovery oli kultalevy, mutta Ranskan kappalemääräisiä myyntilukuja en ole löytänyt. Espanjassa sen sijaan Discovery oli suuri hitti, vaikkei listasijoitusta Wikipediassa mainitakaan sillä Espanjassa levyn myynti ylitti 100 000 kappaleen rajan.   

Harri Huhtanen 2023

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s