EUROVIISUT 2023

Lauantaina 13.5.2023 Euroviisuissa koettiin jotain täysin ainutlaatuista! Sanotaan etteivät ihmiset enää katso TV:tä ja että tajontaa eri formaateissa on niin paljon, ettei yhteistä nimittäjää tapahtumille enää löydy. Sanotaan että kulttuuri on pirstoitunut. Tavallaan tämä pitää paikkansa, mutta näköjään kun on kysymys kansallisen identiteetin ”suurista” kysymyksistä, niin tuo pirstoutumisväite ei lainkaan pidä paikaansa. Linnan Juhlat kerää joka vuosi yli miljoona katsojaa, samoin Suomen jääkiekkojoukkueen mitallipelit.   Uutena tähän miljoona -kategoriaan on tullut mukaan Euroviisujen finaali.  En muista miten paljon katsojia Lordin vuoden 2006 finaaliesitys sai, mutta Suomen vuoden 2023 Euroviisujen finaaliedustaja Kääriä ilmeisesti peittosi jopa Lordin katsojamäärässsä, sillä YLE:n ilmoituksen mukaan finaalia katsoi uskomattomat 2.8 miljoonaa suomalaista!  Maailmanlaatuisesti finaalia ilmoitettiin katsoneen yli 160 miljoonaan ihmistä! Aikaisemmin täysin tuntematon Jere Pöyhönen  nousi siis maailmanmaineeseen nopeammin kuin Beatles! Tai oikeastaan on ennenaikaista puhua maailmanmaineesta, sillä edes euroviisuvoittajat eivät välttämättä ole menestyneet kovin hyvin voittonsa jälkeen. Kääriän tapauksessa on kuitenkin elementtejä, jotka viittaavat siihen että hän voisi menestyä jopa kansainvälisesti. Vaikka hän jäi kakkoseksi niin hän sai ylivoimaisesti eniten yleisöääniä ympäri Eurooppaa ja jos artisti haluaa tehdä keikkoja, joihin tulee yleisöä niin silloin ei asiantuntijaraadeista ole paljon apua, vaan ratkaisevaa on, miten tunnettu ja pidetty artisti on suuren yleisön keskuudessa.  

Kääriää hypetettiin Suomen TV:ssä ja radiossa valtavasti ennen loppukilpailua, mutta se ei sinänsä todista mitään sillä kaikkein näiden vuosikymmenien aikana jotka olen seurannut Euroviisuja on Suomen lehdistö ja TV aina antanut ymmärtää että kaikki rakastavat Suomen kappaletta, mutta sitten loppupeleissä on käynyt niin että joko kappale ei ole edes päässyt finaaliin tai jos on päässyt sinne niin on sijoittunut erittäin huonosti. Kääriän kohdalla oli kuitenkin toisin, sillä yleensä totuuden Euroviisujen loppupeleistä kuulee kansainvälisiltä vedonlyöntitoimistoilta, joiden antamat vedonlyöntikertoimet aina kohtalaisen luotettavasti ennustavat sen mikä maa menestyy ja mikä ei.  Nyt siis kävi niin, että vedonlyöntitoimistojen mukaan voiton veisi joko Suomi tai Ruotsi.  Taisi olla niin että enemmistö vedonlyöntitoimistoista oli sitä mieltä että Ruotsi voittaisi ja niinhän siinä sitten kävikin.

Ruotsin Loreen  voitti nyt jo toisen kerran. Edellinen voitto oli 2012 ja sen jälkeen hänestä ei kuitenkaan tullut kansainvälistä superstaraa, joka kiertäisi ympäri maailmaa pitkillä konserttikiertueilla. Nykyäänhän konserttien määrä ratkaisee artistin ansiot, koska  striimauksesta ei saa rahaa ja levymyynti on romahtanut siitä mitä se oli vielä 1990-luvulla.  

Kääriällä on nyt tuhannen taalan paikka, sillä hän voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen ja erityisesti Liverpoolissa esiintymisareenan yleisö diggasi häntä enemmän kuin omaa edustajaansa. Tämä kävi harvinaisen selväksi loppukilpailun pisteiden laskennassa, jolloin Liverpoolilais-yleisö jopa häiritsi sitä huutamalla yhteen äänen koko ajan Cha-Cha!    

Harri Huhtanen 2023   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s