Brett Morgen: Moonage Daydream (2022)

Kahdeksan vuotta sitten kuolleen David Bowien musiikki ja ura kiinnostaa edelleen suurta yleisöä ainakin julkaistujen dokumenttielokuvien määrästä päätellen.  Englantilainen TV-tuottaja ja ohjaaja Francis Whately julkaisi kolmiosaisen Bowie -dokumenttisarjan vuosina 2013, 2017 ja 2019. Whatelyn dokumentit olivat selkeän kronologisia, tosin niissä Bowien uran vaihteet esiteltiin vähän erikoisessa järjestyksessä eli 1.osassa käsiteltiin uran keskivaihe, 2.osassa loppuvaihe ja vasta 3.osassa uran alkuvaihe.

Brett Morgen menee omassa Moonage Daydream -teoksessaan (2022) vielä pidemmälle eli kyseessä on taiteellinen elokuva jossa kertojana on Bowie itse. Morgen on valmistellut tätä elokuvaa jo vuodesta 2018 lähtien ja aihetta käsittelevissä artikkeleissa kerrotaan että hän sai Bowien perikunnalta käyttöönsä paljon aikaisemmin julkaisematonta materiaalia.

Morgenin elokuva julkaistiin jo vuonna 2022 ja se on saanut useita palkintoja. Aluksi se oli nähtävillä vain Netflixissä, mutta nyt elokuva on tullut myös YLE Areenaan ja lisäksi YLE Teema esittää sen tänään ( 11.1.24) illalla sekä uusintana huomenna puolenpäivän aikaan.

Tässä taiteellisessa elokuvassa tietoisesti unohdetaan vuosiluvut ja tilastotiedot ja keskitytään Bowien sisäisen maailman tutkimiseen hän oman, taitavasti useista haastatteluista kokoonkasatun kertomuksensa avulla. Elokuvassa Bowie pohtii taiteen ja menestyksen suhdetta ja merkitystä.

Mielenkiintoinen elokuva joka mukavasti täydentää Whatelyn perinteisempiä Bowie -dokumentteja. Tuskin Morgenin elokuvakaan jää viimeiseksi Bowie -dokumentiksi, koska Bowien ura on niin erikoinen että se mahdollistaa aiheen tarkastelun useista eri näkökulmista.

Harri Huhtanen 2024                     

Jätä kommentti