Van Der Graaf Generator: World Record (1976)

Meurglys III (The Songwriter’s Guild)   

Ganelonin kävi lopulta huonosti.

Käsittelen tässä vain yhtä vuonna 1976 julkaistun World Recordin kappaletta. Tämä Meurglys III on selvästi albumin hienoin kappale ja merkittävä myös koko VDGG:n pitkässä tuotannossa. Kuten aina: Hammillin tapa nimetä kappaleensa on aivan ainutlaatuista sillä nämä erikoiset nimet painuvat heti kuulijan tajunnan syvämuistiin, niissä on jotain hyvin arkaaista eli usein ne limittyvät kuulijan mielessä kaukaiseen menneisyyteen. Meurglys on musiikillisesti ja sanoitukseltaan erittäin hieno ja koska sen nimi kiehtoi minua heti alusta saakka ryhdyin selvittämään kuka kumma oli tämä Meurglys. Jotenkin ajattelin että hän olisi ollut joku keskiaikainen kuningas tai ruhtinas, mutta kun nimi ei ollut minulle tuttu jouduin käymään aika paljon nettisivuja läpi ennen kuin tuon nimen tausta selvisi. Ongelmana oli se että Google näyttää vain hakutuloksia, joissa kerrotaan Hammillin Meurglys -kitaroista eli hän oli antanut kitaransa nimeksi jossain vaiheessa Meurglys ja ilmeisesti vuonna 1976 kyseessä oli jo kolmas kitara. Niinpä kuningas -ajatukset saatoi unohtaa, koska järjestysluku viittasikin kitaran järjestysnumeroon.  Lopulta arvoitus alkoi ratketa.  Alla lyhyt selvitys asiasta.

Frankkien kuningaaksi nousi 700-luvulla Kaarle Suuri  joka sai tuon Suuri -lisänimen siitä että hän oli ensimmäinen hallitsija Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen joka pystyi valloittamaan melkein koko Euroopan. Hänellä oli kuitenkin vaikeuksia silloisen arabien hallitseman Espanjan niemimaan valloituksessa. Hän lähetti luottoritarinsa Rolandin valloittamaan arabien hallitsemaa Espanjaa. Osa taisteluista päättyi kuitenkin huonosti, koska Kaarlen oma sukulainen petti hänet ja antoi tietoja arabeille. Tämän pettäjän nimi oli Galand  ja hänen miekkansa nimi oli Murgleys. Valitettavasti en löytänyt yhtään Hammillin haastattelua jossa hän vahvistaisi että Meurglys- nimi  on peräisin Rolandin laulusta, mutta nimet ovat niin lähellä toisiaan ettei se voi olla sattumaa. Tiedoksenne että Galand koki lopulta kovan kohtalon eli Kaarle sai hänet kiinni ja Galand tapettiin repimällä kaikki hänen neljä raajaansa irti ja niin hän koki varsin tuskallisen kuoleman. Ja jottei kenellekään jäisi nyt väärää käsitystä niin nämä eivät välttämättä ole historiallisia faktoja vaan vasta 1100-luvulla eli yli 300 vuotta tapahtumien jälkeen kirjoitetun Rolandin laulun säkeitä eli kyseessä voi olla myös fiktiivinen kertomus.

Mitä tulee itse kappaleeseen niin olin yllättynyt miten paljon intohimoja puolesta ja vastaan se on herättänyt VDGG:n fanien keskuudessa. Koska kappale on kestoltaan yli 20 minuuttia ja koska yllättäin lähes puolet siitä on reggeetä niin osa faneista on tätä paheksunut kovasti. Löysin netistä sellaisen englantilaisen keskustelupalstan jossa aiheen tiimoilta on kirjoitettu yli 100 viestiä!  Minusta tämä kuvastaa ainostaan sitä että kyseessä on merkittävä kappale, jos se kerran herättää noin paljon intohimoja ja noin paljon tarvetta kirjoittaa siitä. Minusta tuo yllättävä reggee -osuus on loistava ja koko pitkä kappale sijoittuu heittämällä VDGG:n koko tuotannon kymmenen parhaan kappaleen joukkoon.

Harri Huhtanen 2023          

Jätä kommentti