CAMEL: Air Born, The MCA & Decca Years 1973-1984 (2024)- osa 2

Olen nyt ehtinyt kuunnella vasta 5 ensimmäistä Cd:tä tästä Camelin huikeasta 32 levyn megaboksista, mutta nyt jo uskallan sanoa että tämä saattaa jopa olla vuoden 2024 paras julkaisu. Tietysti on rohkeaa sanoa näin jo helmikuussa, mutta tässä vaiheessa tuntuu että kenenkään artistin on vaikeaa päästä tämän julkaisun  yli.

Megaboksilla on siis alkuperäisversioina kaikki bändin vuosina 1973-1984 julkaisemat albumit, yhteensä 11 levyä. Osasta on tätä boksia varten tehty sekä uudet stereo-miksaukset että 5.1. surround -versiot. Boksin mukana tulleessa kirjassa ei kerrota miksi vain osasta albumeja tehtiin erikoispainokset. Toisaalta voi olla että paketin laajuus asetti myös rajoituksia sille mitä voitiin tehdä, koska jos näistä kaikista albumeista olisi tehty myös nuo erikoispainokset olisi boksissa ollut yhteensä yli 50 levyä!

Merkittävän osan boksin sisällöstä muodostavat myös live-äänitteet. Niitä on vähemmän kuin esimerkiksi hiljaittain julkaistussa Gentle Giant -boksissa , mutta se mikä määrässä menetetään ehkä korvaantuu laadussa sillä esimerkiksi tänään kuuntelemani Lontoon Marquee klubin vuoden 1974 keikka on äänitteenä todella korkeatasoinen. Laatu selittyy osittain varmaan sillä että tuohon aikaan Marquee klubin yläkerrassa oli sen ajan mittapuiden mukainen state of art -äänitysstudio eli riitti kun bändi yhdisti alakerrasta piuhat yläkertaan ja palkkasi hyvän äänitysinsinöörin niin sen jälkeen keikka saatiin purkkiin ääniteknisesti poikkeuksellisen korkealaatuisena.  Vähän samanlainen juttu kuin Beatlesien viimeisessä kattokonsertissa vuonna 1969. Heillä meni katolta piuhat alakertaan jossa oli EMI:n äänitysstudio.

Videoäänitteisiin en ole vielä ehtinyt perehtyä mutta niitäkin on boksilla peräti kahden Blu-Ray levyn verran.

Uskallan jo tässä vaiheessa lämpimästi suositella tätä boksia kaikille vähänkään progemusiikista kiinnostuneille kuulijoille. Varsinkin kun boksin hinnoittelu on hyvin maltillinen eli levykauppa Äx:n hinta on vain vajaa 7 euroa per levy ja tässä  ei ole edes huomioitu sitä korkealaatuista kovakantista esittelykirjaa jonka hinta on varmaan vähintään 40 euroa jos sitä myytäisiin erillisenä.   

Harri Huhtanen 2024                

Jätä kommentti