APHRODITE’S CHILD 1967-1972, osa 1

vangelis

Päivitys 27.11.2020. Suomen kolme Afrodite’s Child (AC) -fania ovat ihmetelleet miksi tämä artikkelisarja ei ole jatkunut vaikka alla lukee (jatkuu…).  AC:n Tarina on mielenkiintoinen, joten älkää olko huolissanne, kyllä tarina jatkuu…sitten joskus…

Jos sadalta satunnaiselta kadunkulkijalta kysytään kuka on Evangelos Odysseas Papathanassiou, niin veikkaan ettei yksikään tunnista nimeä. Jos taas samalta porukalta kysytäänkin kuka on Vangelis, uskoisin että saataisiinkin jo muutama oikea vastaus. Mikäli vielä kolmanneksi kysyttäisiin heiltä mikä tai kuka on APHRODITE’S CHILD niin luulenpa että taas kaikki tai lähes kaikki vain pyörittelisivät päätään. Mikä näitä kolmea siis yhdistää ja mistä tässä nyt oikein kirjoitan?

Kuten nimestäkin voi päätellä Evangelos on kreikkalainen vuonna 1943 syntynyt muusikko, joka korkeasta iästään huolimatta työskentelee edelleen. Hän on maailmankuulu, mutta ei omalla nimellään vaan taiteilijanimellään Vangelis. Hän on soololurallaan ehtinyt julkaista jo yli 30 albumia, joista aika monet ovat soundtrack -levyjä. Suurimman maineensa Vangelis onkin saanut nimenomaa elokuvamusiikillaan. Vangeliksen musiikkia kuullaan mm. 1980-luvun legendaarisessa Blade Runner -elokuvassa.

Koska kansainvälinen pop/rock -musiikki on juuriltaan ja liiketaloudellisesti lähtökohtaisesti angloamerikkalaista on selvä, että Iso Britannian ja  Amerikan ulkopuolelta muusikkojen oli ennen Internetin yleistymistä vaikea nosuta kansainväliseen tietoisuuteen. 1960-luvulla ei riittänyt että artisti teki yhden hittilevyn, vaan menestyäkseen piti yleensä muuttaa tapahtumien keskipisteeseen eli Lontooseen. Keski- , Itä – ja Etelä-Euroopassa oli paljon aktiivista bänditoimintaa jo 1960-luvulla, mutta noista maista hyvin harvojen bändien levyt pääsivät kansainväliseeen jakeluun. Kreikasta ylikansalliseen maineeseen nousseet rockartistit ovat yhden käden sormilla laskettavissa.

vangelisforminxpEvangelos Papathanassiou oli tunnettu muusikko Kreikassa jo 1960-luvun alkuvuosina. Hän perusti tuolloin rockbändin nimeltään The Forminx josta tuli suosittu Kreikassa. Bändi lauloi englanniksi ja ehti julkaista yhdeksän singleä ja yhden EP:n ennen hajoamistaan 1966.

Vuosi 1967 oli poliittisesti myrskyisä Kreikassa ja johti oikeistolaisten kenraalien vallankaappaukseen huhtikuussa 1967. Papathanassiou oli juuri silloin aloittelemassa uuden bändinsä APHRODITE’S CHILD toimintaa ja hänestä vaikutti,  että jos aikoi menestyä musiikin saralla oli sekasortoisesta Kreikasta päästävä siinä vaiheessa pois. Papathanassiou tähtäsi siis alusta lähtien kansainväliseen uraan.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2017

 

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”APHRODITE’S CHILD 1967-1972, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s