VANGELIS (1943-2022)

17.toukokuuta 2022 Evangelos Papathanassiou, yksi Kreikan tunnetuimmista säveltäjistä kuoli Pariisissa 79 -vuotiaana Koronan ja sydämen vajaatoiminnan komplikaatioihin. Suuri yleisö tunsi hänet parhaiten taitelijanimellä Vangelis. Olen kirjoittanut Vangeliksen varhaisista vaiheista aikaisemmin täällä:

Vangeliksella oli sooloprojekteja jo 1960-luvulla ja alusta saakka hän oli kiinnostunut elokuvamusiikin säveltämisestä. Vangelis oli muusikkona täysin itseoppinut, hän ei koskaan suostunut perinteiseen musiikkiopetukseen, mutta silti hänestä kehittyi taitava progressiivisen ja elektronisen musiikin säveltäjä. Vangelis teki musiikkia mm. pianolla, syntetisaattoreilla ja erilaisilla lyömäsoittimilla. Hän myös äänitti ja tuotti omia levyjään. Pitkän uransa aikana Vangelis ehti olla lähes kaikkien maailman suurimpien levy-yhtiöiden leivissä.  Eräässä haastattelussa Vangelis kertoi että musiikinteko on hänelle yhtä luonnollista ja elintärkeää kuin hengittäminen, syöminen ja rakastelu. Niinpä hänellä oli koko ajan jokin levyprojekti työn alla, aivan loppuun saakka. Supersuosioon Vangelis nousi tosin vasta 1980-luvulla jolloin hän sävelsi musiikin useisiin menestyselokuviin. Yksi niistä oli Ridley Scottin nyttemmin kulttimaineeseen noussut tieteiselokuva Blade Runner (1982).  Vangelis sävelsi musiikkia myös baletti- ja teatteriesityksiin. Hänellä oli lisäksi useita yhteistyöprojekteja muiden muusikkojen kanssa. Omituista oli se, että vankasta maineestaan huolimatta Vangelis konsertoi Amerikassa vain yhden kerran. Tämä tapahtui Los Angelesissa loppuvuodesta 1986. Vangelis oli siis ennen muuta eurooppalainen säveltäjä ja täällä hänen vaikutuksensa oli myös suurin. Vangelis osallistui  vuoden 2000 olympialaisten päätösseremonian musiikin säveltämiseen. Hän sävelsi musiikkia myös moniin  muihin suuriin urheilutapahtumiin.

”Music is science more than art, and it is the main code of the universe,” Vangelis says.

2000-luvulla Vangeliksen suurin mielenkiinto alkoi suuntautua erilaisiin avaruusprojekteihin, joiden innoittamana hän teki useita levyjä yhteistyössä NASA:n kanssa. Vuonna 2016 ilmestyi Rosetta -niminen albumi, joka käsitteli luotaimen matkaa tälle asteroidille. Vangeliksen viimeiseksi levytykseksi jäi Juno to Jupiter, joka ilmestyi syksyllä 2021. En tiedä onko kyseinen levy Vangeliksen paras, mutta ainakin se on komea ja mahtipontinen. Jos tuosta Juno-projektista joskus tehdään elokuva niin minusta sen soundtrackina pitäisi olla Juno to Jupiter, jossa ääretön avaruus ja musiikki kohtaavat hienolla ja vaikuttavalla tavalla!

Harri Huhtanen 2022                   

Jätä kommentti