Kaikkien aikojen paras äänite?!

Otsikko on tarkoituksella “klikkiotsikko”, koska ymmärrän hyvin ,että kun puhutaan kaikkien aikojen parhaasta äänitteestä niin siitä löytyy varmaan tuhansia eri mielipiteitä.  Ja kaikki voivat olla yhtä hyvin väärässä kuin oikeassa. Niinpä tässä esittelemäni kaikkien aikojen paras äänite on sitä nimenomaa minun mielestäni ja voin vain suositella sitä muille, mutten voi väittää että kaikki hyväksyvät valintani.

1960-luvulla äänitystekniikka ja tuotanto oli Amerikassa aivan eri tasolla kuin Euroopassa. Niinpä oli englantilaisten onni, että amerikkalainen Shel Talmy  (s. 1937) siirtyi Chigacosta  Englantiin vuonna 1962. Hän oli jo 1950-luvulla opiskellut äänitystekniikkaa Amerikassa. Niinpä hän oli Englantiin siirtyessään jo rautainen amattilainen. Nykyään tuottajilla ja äänittäjillä on yli 100 raitaa käytössään ja viimeisen päälle hitech -laitteet, mutta tästä teknologian runsaudesta ei oikeastaan ole mitään apua, jos äänittäjä tai tuottaja ei ymmärrä miltä musiikin pitäisi kuulostaa kotikuuntelussa, jotta se vastaisi live-tilannetta ja olisi nautinnollista. Shel Talmy ymmärsi tämän äärimmäisen hyvin ja siksi hänen äänittämänsä ja tuottamansa Pentanglen  vuoden 1968 debyyttialbumi on mannaa hifistin korville! Suurin osa 2000-luvun äänitteistä kuulostaa aivan onnettomilta se rinnalla mitä Talmy sai äänitettyä alkuvuodesta 1968 Pentanglen kanssa!

Miksi Pentanglen debyyttilevy on niin ainutlaatuinen? Tässä kohtaa en puutu musiikkiin ja sanoituksiin, vaan ainoastaan Talmyn äänitteeseen. Ensinnäkin tässä 54 vuotta vanhassa äänitteessä on uskomattoman hieno preesens eli kuulostaa siltä kuin äänite oli tehty juuri äsken. Soittimien separaatio on täydellinen!  Tilavaikutelma on erinomainen. Eri soittimien ja laulajan äänet erottuvat kauniisti ja tasapainoisesti.  Korkein diskantti ja syvin basso toistuvat luonnollisina ja virheettöminä jopa voimakkaassa kuuntelussa.  Kitaran näppäilyt toistuvat elävinä ja virheettöminä, pystybasson syvimmätkin äänet toistuvat vaivattomasti, rumpujen virvelien diskantit toistuvat tarkasti.

Talmy tuotti Englannin vuosinaan lukuisia kuuluisia brittirockin edustajia, mutta minusta parhaimman tuloksen hän saavutti niillä kolmella Pentanglen levyllä jotka hän tuotti vuosina 1968-69.

Harri Huhtanen 2022                     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s