PETER GABRIEL: I/O (2023) -osa 3

Peter Gabriel bändeineen livenä Tukholman Globenissa kesällä 2023.

Vanhan sanonnan mukaan hyvää kannattaa odottaa. Tämä pätee erityisesti Gabrielin uuteen I/O -albumiin! Kun lopulta yli kuukauden odotuksen jälkeen sain I/O:n alkoi odotuksen aiheuttama harmitus sitä enemmän unohtua mitä enemmän sitä ehdin kuunnella.  Nyt 10 kuuntelukerran jälkeen totean että kyseessä on harvinaislaatuinen, merkittävä levy jollaista ei kuule edes joka vuosi. En sanoisi että I/O on yhtä hyvä kuin Gabrielin megamenestyslevy So (1986), mutta silti parhaasta päästä Gabrielin tuotannossa.

Yli 20 vuoden kypsyttelytyö ei ole mennyt hukkaan. I/O:n tuotanto ja soundit ovat hienot. Gabrielin laulussa ei ole mitään merkkejä ikääntymisen yleensä mukanaan tuomasta äänen heikentymisestä, tämänhän tosin sain omin korvin todeta jo kesällä 2023 Tukholman Globenin konsertissa.  Sävellys- ja sanoituspuolella Gabriel myös loistaa jälleen, tosin Sledgehammerin kaltaista megahittiä ei tältä levyltä löydy.  Levy on ainutlaatuisella tavalla syvällinen ja seesteinen. Selvästi Gabriel on hyvin tarkkaan miettinyt mitkä kappaleet hän ottaa tälle albumille. Netistä luin että jo 2000-luvun alkupuolelta saakka hänellä on ollut iso määrä kappaleita, joita hän ei ole levyttänyt.   

Vuoden 2023 kiertue ei tullut Suomeen koska entinen Hartwall Areena on edelleen suljettuna. Niinpä Gabrielin uutuusalbumi jäi Suomessa varsin vähälle huomiolle ja paras sijoitus myyntilistalla oli vain 29. Sen tavallaan ymmärrän mutta yllätys minulle oli että Ruotsin listalla I/O:n paras sijoitus oli vaatimaton 45, vaikka siis Gabriel oli joitain kuukausia aikaisemmin esiintynyt lähes loppuumyydyssä Globenissa yli 10 000 kuulijalle esittäen lähes kokonaan silloin vielä julkaisemattoman uutuuslevynsä! Englannissa Gabrielin maine on kuitenkin edelleen raudanluja ja niinpä siellä I/O oli oikeutetusti listaykkönen. Erinomaisia sijoituksia tuli myös seuraavista maista: Belgia 2, Saksa 2, Skotlanti 2, Sveitsi 2, Itävalta 3, Italia 4, Hollanti 5, Kroatia 6, Ranska 7 ja  Puola 7. Yhdessätoista Euroopan maassa albumi pääsi siis TOP10 listalle. USA:ssa virallisella Billboard -listalla sijoitus oli yllättävän huono eli 99, mutta sen sijaan Billboardin rocklistalla sijoitus oli huomattavasti parempi eli 13.

Kirjoitan tästä albumista vielä useamman kerran, koska jokaisella kuuntelukerralla tästä on avautunut minulle uusia yksityiskohtia. Merkittävän levyn yleensä tunnistaa siitä ettei se kokonaan avaa hienouksiaan ensimmäiselle tai edes toisella kuuntelukerralla.  Lisäksi merkittävä levy säilyttää kiinnostavuutensa kuuntelukerrasta toiseen.          

Text & Photo: Harri Huhtanen 2024

Jätä kommentti