Joy Division (1977-80)

Kesäkuun neljäntenä päivänä 1976 Bernard Sumner (Joy Divisionin kitaristi ja nykyisen New Orderin nokkamies) ja Peter Hook (Joy Divisionin ja New Orderin basisti) olivat – toisistaan tietämättä – kuuntelemassa Sex Pistolsien keikkaa Manchester Lesser Free Trade Hallissa. Vaikka paikalle oli tullut vJoy Division & Curtis, Ianain 35- 40 kuulijaa, on myöhemmin päätelty, että juuri tämä konsertti oli lähtölaukaus Manchesterin punk-liikkeelle, sillä monet paikalle saapuneista perustivat konsertin jälkeen omia bändejä. Sumner muisteli myöhemmin, että ”Pistolsit auttoivat häntä ymmärtämään, etteivät Pop-tähdet olleet mitään ylivertaisia Jumalia, joita saattoi ainoastaan passiivisesti palvoa”. Pistolsien keikan innostamana Sumner ja Hook perustivat bändin ystävänsä Terry Masonin kanssa. Sumner osti kitaran, Hook basson ja Mason rumpusetin. Sitten he ilmoittivat Virgin Recordsin Manchesterin kaupan ilmoitustaululla etsivänsä laulajaa uuteen bändiin. Ian Curtis vastasi ja koska miehet tunsivat Ianin, palkattiin hänet ilman koelaulua. Sumner muisteli myöhemmin: ”Tiesin, että hän oli juuri se oikea ja siihen koko bändimme perustui, mukaan pääsivät vain ne, joista pidimme” 

Joy Divisionin kehitys vuodesta 1977 vuoteen 1980 oli huikea. Sex Pistols -tyyppisellä punkilla aloittanut bändi kehitti muutamassa vuodessa täysin omintakeisen soundin. Muutosta helpottivat Ian Curtisin sanoitukset, jotka olivat alusta saakka hyvin omaleimaisia ja myöhemmin jopa täysin ainutlaatuisia.

Joy Division on klassinen esimerkki siitä, miten lyhyestä urasta syntyy mittava ja pitkään elävä perintö. Joy Division teki ensimmäiset demonsa heinäkuussa 1977, äänitti ensimmäisen albuminsa, Unknown Pleasures huhtikuussa 1979 ja melko pian toisen albumin, Closer äänitysten jälkeen laulaja Ian Curtis oli jo kuollut (toukokuu 1980). Joy Divisionin miehet olivat päättäneet jo bändin perustamisvaiheessa, että jos joku bändin jäsenistä lähtee, pitää yhtyeen nimi vaihtaa. Niinpä Ian Curtisin kuoleman jälkeen Hook,  Stephen Morris (rummut) ja Sumner nimesivät bändinsä NEW ORDERiksi.

Joy Division rinnastuu monella tavalla The Doorsiin jota Ian Curtis tiettävästi ihaili paljon. Ian kirjoitti kaikki Joy Divisionin laulut ja muiden muusikkojen tehtäväksi jäi ”kuvittaa” hänen lyriikkansa. Ja he onnistuivatkin siinä loistavasti! Yksinään Ian ei olisi pystynyt luomaan Joy Divisionia ja päinvastoin eli Ianin jälkeen Joy Divisionia ei tosiaankaan enää ollut olemassa, sillä Joy Divisionin äänimaailma ilman Ianin ainutlaatuisia lyriikkoja ei olisi ollut muuta kuin tyhjä kuori.

Harri Huhtanen 2009

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s