The Doors: Full Circle 1972

Tämä arvostelu ilmestyi vanhassa Winterludessa jo vuonna 2007. Julkaisen sen uudestaan ainoastaan siksi, että kyseessä on valitettavasti kuitenkin ns. virallinen The Doors -levy ja jotta arvostelusarjani kattaisi kaikki viralliset julkaisut piti tämäkin juttu ainakaan kirjoittaa. Kenenkään ei kuitenkaan kannata aloittaa Doorsiin tutustumista tästä levystä, joka kovin huonosti edustaa sitä mitä bändi parhaina päivinään oli…

doorsmaxresdefault

The Doors -yhtye on hyvä esimerkki siitä, miten matematiikka ei toimi musiikkia arvioitaessa. Bändin miehet päättivät jo alussa, että tuotot jaetaan tasan eli jokainen saa 25%. Sinänsä se oli harvinaisen reilu sopimus jota myös Jim halusi kunnioittaa. Jimin kuoleman jälkeen julkaistut kaksi ”The Doors” ‑levyä todistavat kuitenkin aika vakuuttavasti, että 75% Doors ‑”kapasiteetista” ei pystynyt tuottamaan lähellekään 75%:n musiikillista tasoa. Miksi Doorsin levyjen taso laski niin rajusti Jimin kuoleman jälkeen? Uskon, että syynä oli katalyysin puutteen aiheuttama alisuorittaminen. Jim toimi bändin katalysaattorina ideoineen ja innosti bändin miehet 110%:iin suorituksiin. Hänen kuolemansa jälkeen bändin miehet jäivät ilman ”majakkaansa” ja alkoivat ajelehtia pimeällä merellä, vailla suuntaa ja kotisatamaa.

Other Voicesilla (1971) bändi pystyi vielä hyödyntämään L.A. Woman ‑sessioiden ylijäämämateriaalia ja siksi ensimmäisellä post‑Morrison albumilla on edes joitain valonpilkahduksia. Viimeisellä, uutta materiaalia sisältävällä, studioalbumilla bändi oli kuitenkin täysin omillaan ja sen myös kuulee! Uskomatonta, miten niin kuuluisat ja niin taitavat muusikot menevät julkaisemaan jotain niin huonoa! Albumi vaikuttaa kootun ns. Citymarket ‑periaatteella eli on kierrelty hyllyjä ja otettu paketti sieltä sun täältä ja menty sitten kassalle. Levylle on äänitetty sikisokin rokkia, progea, jazzia ja Mungo Jerry‑tyyppistä vähän glam‑rokkiin suuntautuvaa irroittelua. Levyn kannet ovat psykedeelisen mahtipontiset: kuvissa on elämän kehä syntymästä kuolemaan, mutta itse musiikista on mahtipontisuus ja syvällisyys todella kaukana! Mukana on sekä tarkoituksellista että tahatonta huumoria , mutta sitäkin on niin vähän, ettei levy toimi edes irtiottona vakavasta Doors‑perinnöstä. Siinä ehkä onkin Full Circlen (1972) suurin synti. Levy ei ole mitään perusteellisesti, vaan kaikkea vain ihan vähän. Levyllä ei ole kantavaa musiikillista tai filosofista teemaa, vaan se on pelkkä sekalaisesta musiikista koostuva muodoton möhkäle. Yksikään Full Circlen kappaleista ei saa minussa emotionaalista tai edes älyllistä kosketuspintaa. Tämä levy jättää minut täysin kylmäksi ja jos joku onnistuu todistamaan ,että Full Circle on hyvä levy, niin silloin minun täytyy nopeasti korjata kaikki tekstini, joissa mainitsen olevani Doors‑fani muotoon ”Jim Morrison” fani. Minulle Full Circle ei edusta oikeaa Doorsia. Ajatuksellisesti ja jopa musiikillisesti tämä levy on varsin kaukana kaikista alkuperäisistä Doors‑albumeista, vaikkakin levyllä soittaa 75% alkuperäisistä muusikoista. Sävellykset ja sanoitukset ovat lähes ala‑arvoisia. En löydä tältä levyltä mitään muuta positiivista kuin Kriegerin kitaroinnin, joka sekin on kuin varjo siitä mitä kuulemme parhailla Doors‑levyillä. Yleensä kuuntelen arvostelemani levyt vähintään 10 kertaa, mutta tätä levyä en kerta kaikkiaan pystynyt kuuntelemaan kuin kaksi kertaa. Saattaa olla, että jotain tärkeää jäi minulta huomaamatta, mutta kun Doors‑levyllä on sellaisia ”huumori‑ kappaleita” kuin The Mosquito, niin kahdessa kuuntelukerrassa on täsmälleen kaksi kertaa liikaa.

Doorsien huonoin levy!   * * +

Harri Huhtanen 2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s