Neil Young: Sleeps With Angels 1994 , ensimmäinen arvio

Päivitys 10.3.2021. Tämäkin hieno levy tuli ainakin minulle taas ajankohtaiseksi kun hiljattain näin hienon Brett Morgenin ohjaaman Kurt Cobain -dokumenttielokuvan Montage Of  Heck (2015). Siinä tosin ei käsitelty Kurtin suisidia, Neil Youngista puhumattakaan, koska aihe on ymmärrettävästi tulenarka. 

Sleeps With Angels (SWA) on hieno levy, mutta näyttää siltä, että vuonna 2008 vanhaan Winterludeen kirjoittamani arvio on aikanaan jäänyt jotenkin vajaaksi ja siksi lisäsin otsikkoon tuon ”ensimmäinen arvio” -lausekkeen. Siksi jätän nyt myös pisteet antamatta. Joskus sitten tulee toinen arvio ja ehkäpä silloin pystyn antamaan ne lopulliset pisteetkin.  Tuntuu että tämä on levy, johon on syytä palata, vaikka olenkin SWA:n varmaan jo parikymmentä kertaa kuunnellut tässä vuosien saatossa… 

youngsleep with angelsHuhtikuun 9. 1994 Grunge-ikoni Kurt Cobain ampui haulikolla aivonsa pellolle. Hänellä oli ollut vaikeuksia avioliitossa Courtney Loven kanssa, joka tunnettiin rockpiireissä huumeiden käyttäjänä ja varsin hankalana persoonana. Neil Young piti Kurtista ja hän oli tiettävästi yrittänyt ottaa Kurtiin yhteyttä vain joitain päivä ennen tämän itsemurhaa. Tähän liittyen myöhemmin levisi huhu siitä ,että Youngin 1994 ilmestynyt Sleeps With Angels kertoo Kurtin ja Courtneyn epäonnistuneesta avioliitosta.  Totuus ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen, sillä Young ryhtyi tiettävästi äänittämään albumia jo marraskuussa 1993 ja viimeinen sessio oli huhtikuun lopussa 1994. Näin ollen todennäköisesti albumi oli melko pitkälle valmis jo ennen Kurtin yllättävää itsemurhaa. Albumin neljäs kappale, Sleeps With Angels on kuitenkin (todennäköisesti) äänitetty nimenomaa Kurtin kunniaksi. Muissa kappaleissa yhteydet Kurtin ja Courneyn tarinaan lienevät enemmän sattumaa.

young2011070614.32.24-1000x1000Sleeps With Angels (1994) on hieno albumi. Se todistaa vakuuttavasti, että Young on alati uudistuva artisti, joka aitoutensa ja uudistumiskykynsä avulla säilyy pinnalla vuosikymmenestä toiseen. Erityisen hienoja tuloksia Young aikaansaa kun hän valitsee säestysryhmäkseen Crazy Horsen . Tällä levyllä erityisesti lähes 15 minuuttia pitkä Change Your Mind on komea osoitus siitä, mihin Young parhaimmillaan pystyy Crazy Horsen kanssa. Kaikilla albumin kappaleilla Young ei onnistu yhtä hyvin, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Sleeps With Angels on komeaa kuunneltavaa.  Pitkästä aikaa Youngin kynä on myös hyvässä terässä, sillä levyn sanoitukset ovat muutamilla kappaleilla todella tyylikkäitä. Esimerkinä Blue Eden :

Embracing, distorting, supporting, comforting
Convincing you, consoling you
Controlling you, destroying you

Päätöskappaleella A Dream That Can Last Young kirjoittaa yllättävän avoimesti Kurt Cobainin kuolemaa seuranneista tunteistaan:

I feel like I died and went to heaven /
The cupboards are bare but the streets are paved with gold /
I saw the distance, I saw the past /
And I know I won’t awaken , it’s a dream that can last

Harri Huhtanen 2008

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s