Palermo, Sisilia 24.9. -1.10.2017

palermo

Kovin moni suomalainen yhdistää Sisilian vain sanaan MAFIA. Palermo on tämän yli viiden miljoonan asukkaan saaren pääkaupunki. Ydin-Palermossa on 700 000 asukasta ja Suur-Palermossa 1,2 miljoonaa! Palermon asutus levittäytyy kapungin ulkopuolelle jokseenkin yhtenäisenä yli 10 km:n säteellä .  Palermo  sijaitsee saaren länsipään pohjoisrannalla.  Palermo on äärimmäisten vastakohtien kaupunki: siellä on sellaista köyhyyttä joka ei Suomessa olisi mahdollista, mutta myös sellaista rikkautta joka on Suomessa harvinaista.  Turistit tuovat rahat Palermoon ja koko saarelle eli mafia ei heitä hätyyttele, vaan pikemminkin kunnioittaa. Taskuvarkaat ovat asia erikseen, he eivät yleensä liity mafia-toimintaan.

1100-luvulla kun Suomessa vielä kuokittiin maata ja asuttiin hirsimajoissa asui Sisiliassa miljoonia ihmisiä ja Palermossakin yli 300 000! Kuuluisan normannikuninkaan  Roger II hovi oli suureellinen: upeita bysantilaiseen tyyliin sisustettuja isoja kirkkoja sekä toinen toistaan komeampia palatseja!

Kun Suomessa ei ollut vielä paljon mitään eli 800 vuotta ekr. perustivat foinikialaiset kauppiaat Palermon kaupungin. Paikallinen väestö, nimeltään sikaanit ja elymialaiset, joutui sopeutumaan ensin foinikialaisten, sitten kartagolaisten, sitten kreikkalaisten, sitten roomalaisten, sitten ostrogoottien, sitten bysanttilaisten, sitten arabien, sitten normannien ja lopuksi vielä  espanjalaisten ja ranskalaisten hallintoon.  Vasta 1860 Palermon väestö pääsi Garibaldin johdolla ”emo” -Italian yhteyteen. Ehkäpä mafian pitkäikäisyyden selittääkin juuri se, että Sisiliassa vallanpitäjät ovat vaihtuneet sitä tahtia että perinteitä kunnioittavan kansan on vaikea ollut seurata perässä ja toisaalta mikään valloittajakansoista ei ihan loppullisesti ole saanut sisilialaista ylpeää, omanarvontuntoista ja tietyssä mielessä hyvin ”tulista” alkuperäisväestöä hallintaansa.

Harri Huhtanen 2017         

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s