Bob Dylan: Dylan 1973 -osa 3/3

dylan lily74411506.3Lily of the West (trad.) /  Can’t Help Falling in Love (George Weiss / Hugo Peretti / Luigi Creatore) / Sarah Jane (trad.) /  The Ballad of Ira Hayes (Peter LaFarge)   //   Mr. Bojangles (Jerry Jeff Walker) /Mary Ann (trad.) /  Big Yellow Taxi (Joni Mitchell) / A Fool Such as I (Bill Trader) /  Spanish Is the Loving Tongue (Billy Simon / Charles Badger Clark)

Dylan-albumin aloitusraita Lily Of The West on kerrassaan upea!  Se ja kuusi seuraavaa kappaletta on äänitetty kesällä 1970 New Morning -sessioissa, mutta jostain syystä kaikki nämä jäivät pois New Morning albumilta vuonna 1970.

Myös kakkosraita Can’t Help Falling In Love kuulostaa vuonna 2017 paremmalta kuin 1970-luvulla. Tämä on Dylanin kunnianosoitus Elvis Presleylle, jonka esittämä versio kappaleesta on paljon tunnetumpi kuin Dylanin. Ehkäpä tätä 1970-luvulla vieroksuttiin juuri siksi ,että ajateltiin tämän olevan ”Elvis-karaokea”. Huuliharpulla ja erikoisella fraseerauksellaan Dylan ottaa kuitenkiin tämänkin kappaleen omiin nimiinsä.

Kolmantena kuultava, traditionaalinen Sarah Jane on uptempo-biisi ja lukuunottamatta ärsyttävää tauslaulajien ”la la la la la la la lalaa” hoilotusta, tämä kyllä menettelee.

Vinyylilevyn A-puolen päättävä The Ballad Of Ira Hayes kertoo alkoholisoituneesta intiaanista, joka soti kotimaansa puolesta, mutta jolle kotimaa ei tarjonnut muuta kuin yksinäisen kuoleman köyhyydessä ja unohduksessa. Tämä on yksi näitä Dylanin 1970-luvun tarinoita syrjäytyneistä tai väärin kohdeltuista ihmisistä.  Alunperin pidin tätä sentimentaalisena ja teennäisenä, mutta nyt vuonna 2017, tarina jotenkin tavoittaa minut paremmin ja Dylankin vaikuttaa vilpittömämmältä tarinaa kertoillessaan.

bojangles61QmDgSveLLVinyylilevyn B-puolen avauskappale Mr. Bojangles on ensimmäinen kappale, johon aikanaan ihastuin tällä levyllä. Alunperin kappaleen kirjoitti ja levytti country-muusikko  Jerry Jeff Walker  vuonna 1968.  Kuluneen 49 vuoden aikana kymmenet artistit ovat levyttäneet tämän nyttemmin jo klassikkostatuksen saaneen kappaleen . Jotenkin muistaisin että 1970-luvulla Dylanin versiota kritisoitiin, mutta en tuota kritiikkiä silloin oikein ymmärtänyt enkä taida ymmärtää vieläkään. On totta että Dylanin laulu on tällä kappaleella idiosynkrastista, mutta sehän on vain hyvä, jälleen tässä on Dylanin ”puumerkki”, hän ottaa laulun omakseen ja erottautuu joukosta.

Mary Annissa on sama ongelma kuin monilla muillakin tämän levyn kappaleilla. Taustalaulajat tekevät kappaleesta vähän liian ”siirappisen”. Dylan pärjäisi kyllä oikein hyvin ilman heitäkin ja sanonpa jopa että jos nauhoituksesta poistaisi näiden taustalaulajien hoilotuksen, joka tässäkin ennemän häiritsee kuin antaa lisäarvoa esitykseen, niin lopputulos olisi ollut parempi.

Lähestytään levyn loppua ja valitettavasti esitysten taso laskee koko ajan. Joni Mitchell on, kuten Dylankin, täysin omanlaisensa artisti.  Tässäkin kappaleessa Dylan laulaa kyllä hyvin, mutta mitä tekevät taustalaulajat?  Hoilaavat: ”uuu uuu paa paa”. Ei hyvä. Muutoinkin Jonin tyyliset kappaleet eivät sovi lainkaan Dylanille eli en ymmärrä miksi hän on tämän biisin äänittänyt.

Yhteenveto?  Parhaiden esitysten vuoksi tätä on erittäin vaikea väittää keskinkertaiseksi levyksi. Huonoimpien esitysten vuoksi on myöskin vaikea perustella että tämä olisi hyvä levy.  Dylanin laulu on kuitenkin yksi kantavista elementeistä tällä levyllä. Moni asia voi ehkä olla näissä esityksissä pielessä, mutta ei Dylanin laulu. Siksi päädyn luokittelemaan tämän levyn näin…

Parhaiden esityksien vuoksi keskinkertaista parempi levy   * * * ½ 

Harri Huhtanen 2017

Harri Huhtanen 2017         

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s