Bob Dylan: Desire 1976 – osa 6/6

Bob-Dylan-Desire-0Pidän Desirestä nykyään enemmän kuin 10-20 vuotta sitten. Tämän kirjoitusprosessin aikana olen kuunnellut vuosien tauon jälkeen Desiren uudestaan 10-15 kertaa ja aivan epäilemättä tämän levyn suurin vahvuus on musiikissa ja tuotannossa.  Yleensä Dylanin vahvuus on sanoituksissa, mutta ei ehkä tällä levyllä niinkään, varsinkin kun vieläkään ei tiedetä miten paljon  Jacques Levy  on vastuussa niiden seitsemän kappaleen sanoituksista, joissa heidät molemmat on merkitty  sanoittajiksi. Desirella ainoastaan päätöskappale Sara sekä nyttemmin klassikkostatuksen saavuttanut One More Cup Of Coffee on merkitty pelkästään Dylanin nimiin.  Alla lyhyt arvio kaikista Desiren kappaleista (suluissa kappaleen järjestysnumero julkaistulla levyllä)

JOEY (6)
Eniten pahennusta aikanaan herätti Joeyn sanoitus, jossa valkopestään gansteri Crazy Joey Gallo hyväksi ja huolehtivaksi perheenisäksi. Todellisuudessa Gallo oli pinttynyt rikollinen. Dylan on esittänyt Joeyta vielä 1990-luvun konserteissaankin eli ilmeisesti hän ei kadu laulun sanoitusta, tosin vihdoin vuonna 2009 hän eräässä haastattelussa väitti että Joeyn teksti on kokonaan lähtöisin Levyn kynästä eli että Dylan itse vain sävelsi kappaleen.

dylanandrubin1975

Kuvassa Dylan tapaa vuonna 1975 vankilassa elinkautista istuvan mustan nyrkkeilijän Rubin Carterin, jonka kertomus innoittaa hänen kirjoittamaan Hurricanen, joka julkaistaan myös singlenä.

HURRICANE (1)
Desiren toinen pitkä ja vaikuttava balladi, Hurricane kertoo mustasta nyrkkeilijästä Rubin Carterista, joka lähetti vankilasta kirjoittamansa kirjan Dylanille ja kirjan luettuaan Dylan vakuuttui että mies on syytön ja kirjoitti pitkän, 11 säkeistön balladin, jossa hän dylanmaiseen tyyliin voimakkaasti puolusti Carteria, sillä seurauksella että murhasta elikautiseen tuomittu mies lopulta vuonna 1985, uudessa oikeuskäsittelyssä vapautettiin. Ja kuka se olikaan, joka väitti etteivät laulut voi vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisiin? Jos laulaja on tarpeeksi vaikutusvaltainen ja vakuuttunut asiastaan, kuten Dylan tuolloin oli, voi jopa oikeuslaitos harkita päätöksiään uudestaan.

MOZAMBIQUE (3)
Desiren ehkä omituisin, mutta hienosti esitetty ja sovitettu kappale on Mozambique  josta ei tiedä onko se rakkauslaulu vain pelkkä kieli poskessa tehty harjoitelma. Veikkaan jälkimmäistä. Tietääkseni Dylan ei ole koskaan käynyt lomalla Mozambiquessa ja vielä omituisempaa on se matkatoimistomainen tapa, jolla tämän rutiköyhän maan oloja ja tarjontaa lomailijalle kuvataan.  Tämäkin kappale lienee Levyn ideoima. On jopa väitetty että kyseessä on riimittelyharjoitus, jossa Levy ja Dylan yrittivät saada mahdollisimman monta sanaa rimmaamaan -ique päätteen kanssa!

ISIS (2)
Myös Isis on varsin hämäperäinen ja jättää monenlaisille tulkinnoilla varaa. Yksi tulkinnoista liittyy Dylanin ja Saran aviokriisiin, joka oli menossa loppuvuodesta 1975 ja johti parin avioeroon pari vuotta myöhemmin.  Isis on sijoitettu muinaiseeen Egyptiin, mutta koska päähenkilö lähtee siinä vaimonsa luota seikkailemaan ja lopulta pettyy seikkailuunsa, ovat jotkut kriitikot tulkinneet tämän ikään kuin Dylanin anteeksipyynnöksi Saralle.

BLACK DIAMOND BAY (8)
Black Diamond Bay  on myös hyvin erikoinen kappale, jonka sanoituksen ja idean on arveltu olevan osittain peräisin puolalaisen, mutta englanniksi kirjoittaneen klassikkokirjailija Joseph Conrad’in romaanista Victory .

SARA (9)
Isis-tulkinnan pätevyydestä en tiedä, mutta albumin päätöskappale Sara on kaikessa runollisessa kauneudessaan Dylanin tapa ylistää vaimoaan ja siten yrittää pelastaa hajoamistilassa ollut avioliitto. Sara sitten kuitenkin jätti Dylanin vuonna 1977, mutta ylityslaulu jäi ja uskon että sitä tullaan soittamaan vielä kymmenien vuosien päästäkin.

OH, SISTER (5)
Surumielisellä Oh, Sisterillä tiivistyy hienosti Desiren täysin omintakeinen soundi ja kerrontatapa. Tällaista levyä Dylan ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt eikä ole tehnyt myöhemminkään. Desire on on ainoa laatuaan! Oli erittäin hieno veto Dylanilta ottaa uuteen bändiin mukaan nuori, lahjakas  viulusti.

ROMANCE IN DURANGO (7)   
Dylan oli matkustanut loppuvuodesta 1972 Sam Peckinpahin uuden elokuvan kuvauksiin. Lopulta Dylan vietti useamman kuukauden Meksikossa. Näistä ajoista Dylaniin “tarttui” meksikolainen musiikki josta myös Desiren Romance In Durango on saanut selviä vaikutteita.

ONE MORE CUP OF COFFEE (4)    
Hieno melodia ja hienot sanat! Jos olisi pakko valita Desiren paras kappale, valitsisin One More Cup Of Coffeen!
Kokonaisarvio Desiresta? Ei siitä pääse mihinkään että tässä on kaikki klassikon ainekset. Musiikillinen kokonaisuus toimii hyvin.  Levyn soundi ja toteutus on ainutkertainen. Pääteemoina ovat rakkaussuhteen karikot sekä toisaalta laitapuolen ihmisten puolustaminen. Jälkimmäinen teema tosin hieman ontuu, syistä jotka esitin edellä. Rakkaussuhteen karikoista Dylan sen sijaan laulaa varsin vakuuttavasti. Sanoitukset eivät kaikin osin ole parasta Dylan -tasoa ja varmaan tämä johtuu siitä että hänen työparinsa on todennäköisesti yksin vastuussa joistain sanoituksista. Tämänkin puutteen kuitenkin levyn musiikillinen toteutus kompensoi, sillä harvoin kuulee Dylan -albumia, joka muodostaa yhtä toimivan musiikillisen jatkumon kuin Desire.

KLASSIKKO!  * * * * *   

Harri Huhtanen 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s