Bob Dylan: The 1966 Live Recordings – Take 1

Dylan1966EatTheDocument

Huom. Kyseinen DVD ei ole virallinen julkaisu, vaan bootleg (tarkemmin kts. teksti alla)

Ennen vuotta 1966 Dylan oli esiintynyt Euroopassa lähinnä vain Iso Britanniassa. Vuoden 1965 aikana Dylanin suosio USA:n ohella Euroopassa ja Australiassa saavutti kuitenkin sellaiset mittasuhteet, että maailmankiertueelle oli olemassa selvä tilaus. Dylanin manageri sopikin hänelle keikkoja vuodeksi 1966 helmi-maaliskuuksi USA:aan, huhtikuuksi Australiaan, toukokuuksi Eurooppaan ja loppuvuodeksi taas USA:aan. Heinäkuun lopussa 1966 Dylan joutui kuitenkin moottoripyöräonnettomuuteen, jonka vuoksi jälkimmäinen USA:n kiertue jouduttiin kokonaan perumaan.  Laajaksi kaavailtu maailmankiertue supistui olennaisesti. Vieläkään (2018) ei tiedetä 1966 keikkojen tarkkaa lukua, mutta Dundasin (2004) ja Björnerin (2000) mukaan keikkoja järjestettiin helmi-toukokuussa 1966 yhteensä 48. Osa näistä keikoista on kiertänyt heikkotasoisina bootleg-äännitteinä Dylan-harrastajien keskuudessa jo pitkään, mutta hyvätasoisia äänitteitä on ollut kierrossa vain muutamia. Vaikka Pennebaker oli kuvannut myös vuoden 1966 konsertteja ja vaikka Dylanilla oli sopimus ABC-television kanssa kiertuefilmin julkaisusta purki TV-yhtiö sopimuksen. Syynä oli se ,että heidän mielestään Dylan oli itse mennyt leikaamaan kiertuefilmin muotoon jota suuren yleisön olisi Dylan1996tbsVol4.
ollut mahdotonta käsittää.  Edelleen (2018) Tämä legendaarinen ja vain bootleg-piireissä kiertävä elokuva odottaa virallista julkaisuaan.  Ensimmäistä merkittävää vuoden 1966 kiertueesta tehtyä julkaisua jouduttiin lopulta odottamaan 32 vuotta, sillä vasta vuonna 1998 ilmestyi Dylanin The Bootleg Series – sarjassa  Manchester Free Trade Hallin legendaarinen keikka (17.5.66) . Sekä vinyyli- että CD-bootlegeina keikka oli ollut kierrossa jo vuosikymmenet, tosin väärällä nimellä eli se oli sotkettu Lontoon Albert Hallin keikkaan.

Harri Huhtanen 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s