Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 9

pink-floyd-1967-chris-walterPink Floyd 1965-72 kokoelman ensimmäisen boksin (PFREY1) DVD:llä ja Blu-Ray -levyillä on 14 videota ja lyhytfilmiä vuodelta 1967. Näistä ensimmäisen käsittelin edellisessä kirjoituksessani (Take 8).  Nyt tarkastelussa ovat loput 13 videota.

Nick’s Boogie on Peter Whiteheadin kuvaama. Videon ensimmäinen osuus on kuvattu Sound Techniques studiolla 11.1.67 ja toinen osuus keikalta Lontoon Blarney klubilla 13.1.67.  Molemmissa bändi esittää  debyyttialbumin Interstellar Overdrivea.

Kolmas video Interstellar Overdrive on myös kuvattu Blarney klubilla, tosin eri keikalta eli  27.1.67. Tässä videossa tulee myös todistettua se merkillinen seikka että jopa Interstellart Overdriven tahdissa voi tanssia! Sama kappale kuullaan myös DVD:n lopussa Saksan TV:n tuottamassa minidokumentissa, joak on kuvattu Lontoon Roundhousessa.

Arnold Layne  on singlen promovideo. Sen on kuvannut Derek Nice  Wittering Beachilla alkuvuodesta 1967.  Vaikka se on musiikillisesti valovuosien päässä siitä mitä bändi teki myöhempinä vuosina on se aiheensa ja toteutustapansa vuoksi erittäin viehättävä eikä ole 50 vuodessa menettänyt lainkaan tenhovoimaansa.

Pow R. Toc / Astronomy Domine on kuvattu BBC:n Lontoon studioilla 14.5.67 ja siinä Watersia ja Barrettia haastattelee Hans Keller, joka näin pääsee historiaan miehenä, joka ei lainkaan ymmärtänyt mistä Pink Floydin musiikissa on kysymys! Kellerin mielestä bändi soittaa aivan liian lujaa, ”eikä niin kuin jousikvartetto”. Tämä kommentti huvittaa erityisesti Watersia. Haastattelun absurdiudesta huolimatta Barrett ja Waters yrittävät kuitenkin aika kohteliaasti selittää mistä heidän musiikissaan on kysymys.

The Scarecrow -kappaleesta kuvattiin promovideolle peräti kaksi eri versiota, joka oli varmaankin aika epätavallinen ratkaisu 1960-luvulla jolloin ylipäättään promovideoita ei tehty samassa mittakaavassa kuin 20 vuotta myöhemmin.

BarrettJugbandPromo

Jugband Blues -videosta  ei ole esittelyvihkossa tarkempia tietoja. Edes Pink Floyd -guru Glen Povey ei tiedä milloin video on kuvattu. Sen sijaan tiedetään että kappale äänitettiin Lontoon De Lane Lea -studioilla 19.10.67 eli on mahdollista että video on kuvattu samassa sessiossa?

Apples And Oranges  on kuvattu Pink Floydin ensimmäisellä Amerikan kiertueella 7.11.67. Bändiä haastattelee ohjelman yhteydessä Dick Clarke. Tuohon aikaan Tv-toimittajat keskittyivät ”olennaisiin” asioihin ja niinpä Clarke kysyy Watersilta mitä he ovat syöneet Amerikassa ja mitä mieltä he ovat Amerikkalaisesta ruuasta. Waters vastaa naama peruslukemilla että toistaiseksi he ovat tutustuneet vain ”juustohampurilaisiin” ja ne ovat olleet ok.  Ainoa vähän ”syvällisempi” kysymys kuullaan kun juontaja kysyy Barretilta pitääkö paikkansa että hän on kirjoittanut valtaosan debyyttilevyn kappaleista ja tähän Barrett vasdtaa lyhyesti ”kyllä”.   

Seuraavat kaksi lyhytelokuvaa on nimetty yksinkertaisesti instrumentaali – improvisaatioiksi. Ensimäisen lyhytfilmin on tehnyt BBC (12.12.67)
ja toisen Saksan TV (24.2.67). Näissä tulee hienosti esille se, miten paljon Pink Floyd jo vuonna 1967 sekä sudiossa että keikoilla kokeili etsiessään uudenlaista ja omintakeista soundiaan.

See Emily Play on kuvattu BBC:n Top Of The Pops -ohjelmassa 6.7.67.

barrettstars

Kokonaisuutena DVD on mainio todiste siitä, miten tapahtumarikas vuosi 1967 oli bändille. Äänitteiden lisäksi kuvamateriaalia vuodesta on säilynyt kohtalaisen paljon, jolloin on helpompi muodostaa kokonaiskuva siitä mihin suuntaan bändi oli kehittymässä ja näin jälkikäteen näiden dokumenttien perusteella arvioiden vaikuttaa selvältä että bändi oli jo tuolloin vähitellen erkanemassa Syd Barretin tyylistä.

Harri Huhtanen 2018   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s