Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 14

Ennen virallisen Pink Floyd -boksin julkaisua ehdittiin Euroopassa julkaista näistä harvinaisista 1960-luvun Pink Floydin kuvanauhoista useita vaihtelevan tasoisia bootleg-äänitteitä, joista yksi alla…

pinkfloydvideos1968

1968 Germin/ation (PFREY2) boksin DVD:llä on hieno kattaus Pink Floydista vuonna 1968 taltioituja TV-esityksiä ja uutisdokumentteja. Mahtavaa että nämä ovat säilyneet 50 vuotta!  Harvasta tuon ajan bändistä on säilynyt niin paljon hyvätasoista videomateriaalia.  Monissa maissa kun vielä 1960-luvulla oli sellainen tapa (Suomi mukaan lukien) että TV-nauhoitteet yliäänitettiin tietyn ajan kuluttua, koska katsottiin että studioiden arkistotilat eivät riittäneet kaiken kuvamateriaalin säilyttämiseen. Joissain tapauksissa TV-kuvaa saatettiin myös lähettää katsojille livenä ilman että sitä edes TV-asemalla taltioitiin. TV:n katsojilla taas tuohon aikaan ei käytännössä ollut mitään mahdollisuutta tallentaa elävää kuvaa, ainoastaan äänen nauhoittaminen oli tuohon aikaan kotilaitteilla mahdollista. Videonauhuri oli kyllä jo keksitty, mutta oli niin kallis että ainoastaan TV-asemilla ja studioilla oli varaa niitä hankkia.

DVD:lle on koottu Pink Floyd -kuvanauhoja Belgian, Ranskan, Englannin ja Italian televisioyhtiöistä.  Tämä voi olla myös yksi syy siihen miksi koko Pink Floydin arkistonauhaboksin valmistelu kesti niin hirvittävän kauan; projektihan alkoi jo vuonna 1994 ja valmistui vasta 2016 eli materiaalia kerättiin ja valmisteltiin julkaisua varten peräti 22 vuotta!  Kun nauhoitukset ovat olleet hajallaan pitkin Eurooppaa ja oikeudenhaltijoita on ollut lukuisia on varmaan boksin valmistelijoilta kulunut melkoisesti aikaa julkaisuoikeuksien ja royaltimaksujen selvittelyssä. Lisäksi boksin esittelytekstin mukaan videomateriaalin digitalisointi ja restaurointi on ollut aikaa vievä ja työläs prosessi.

Kaikkiaan DVD:llä kuullaan peräti 25 Pink Floydin esitystä. Eri kappaleita kuullaan 15 ja näistä useimpina versioina Let There Be More Light (5 esitystä), Set The Controls For The Heart Of The Sun (3), Astronomy Domine (3), Flaming (2) ja Paintbox (2). Loput 10 kappaletta kuullaan vain kerran. Eri lähteistä hankittuja kuvanauhoitteita DVD:llä on 14 ja näistä 5 on värillisiä, muutamassa musiikki on selvästi jälkiäänitetty, mutta ilahduttavan paljon joukossa on myös materiaalia, jossa bändi selvästi soittaa livenä. Jälkiäänitettyjä promovideoita ovat Brysselissa helmikuussa 1968 kuvattu Apples And Oranges, Lontoossa kuvattu harvinainen videopätkä, jossa bändin jäsenet seikkailevat Lontoon metrossa sekä DVD:n päättävä toinen harvinaisuus, Point Me At The Sky – video.

Harri Huhtanen 2018   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s