Bob Dylanin The Never Ending Tour 30 vuotta! -osa 1

BOB DYLAN, LIVE, 1988, JOE PEDUTO Photo Credit: JOSEPH PEDUTO/ATLASICONS.COM

Bob Dylan oli keikkaillut enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo vuodesta 1960 lähtien. Aluksi pieniä soolokonsertteja, sitten vuonna 1963 Joan Baezin vanavedessä keikkoja ympäri USA:aa.  Erityisesti vuodet 1964-66 Dylan oli ahkerasti tien päällä. Vuonna 1966 hän lähti kanadalaisen, myöhemmin  The Band -nimellä tunnetun yhtyeen kanssa ensimmäiselle maailmankiertueelleen, joka ulottui  Australiaan, Ruotsiin, Tanskaan, Ranskaan, Irlantiin ja Iso Britanniaan. Sitten seurasi pitkä tauko. Comeback -kiertueelle Dylan lähti The Bandin kanssa vasta 1974. Vuosina 1975-76 Dylan keikkaili USA:ssa ja Kanadassa. Vuonna 1978 oli vuorossa toinen maailmankiertue, joka oli aivan eri luokkaa kuin 1966 ”minikiertue”. Nyt keikkoja oli jo yli 100 ja uusien keikkamaiden listalle pääsivät Japani, Uusi-Seelanti, Hollanti ja Saksa. Vuonna 1979-80 Dylan keikkaili ympäri Pohjois-Amerikkaa ja vuonna 1981 hän lähti kolmannelle Euroopan kiertueelleen. Tällä kiertueella Dylan esiintyi ensimmäistä kertaa Norjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Neljäs Euroopankiertue järjestettiin vasta vuonna 1984 ja nyt uusina maina mukana olivat Belgia, Italia ja Espanja. Vuonna 1986 Dylan keikkaili alkuvuodesta Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Japanissa ja sen jälkeen taas Pohjois-Amerikassa. Heinäkuussa 1987 oli vuorossa harvinainen kuuden keikan yhteiskiertue Grateful Deadin kanssa USA:ssa. Syksyllä 1987 Dylan suuntasi Tom Pettyn bändin kanssa jo viidennelle Euroopankiertueelleen ja tällä kiertueella Dylan debytoi  Israelissa ja Suomessa.  Vuosina 1966-1987 Dylanilla oli siis usein välivuosia, jolloin hän ei konsertoinut, pisin tauko oli vuosina 1967-1973, jolloin hän ei lähtenyt ollenkaan kiertueelle. Vuosi 1988 muutti kuitenkin kaiken!  Tosin en tiedä tiesikö Dylan sitä vielä silloin.  (jatkuu…)

Harri Huhtanen 2018

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s