Fennica Records, Helsinki

Päivitys 17.5.2020. Valitettavasti taas yksi levykauppa on siirtynyt levykauppojen ”taivaaseen”. Tällä kertaa onkin kyseessä liike, jolla on hyvin pitkä ja kunniakas historia, jopa niin kunniakas että Hesari innostui tekemään jutun Mr. Kettusesta, joka on tarinan päähenkilö. Täältä voitte lukea koko jutun: 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006503531.html?share=a2d191b7d257f3cab2add3a394229bfc

 

fennica

23  Fennica Records
Hämeentie 21,  00500 Helsinki
Puh. 09-6851433
Avoinna:  Ma – Pe 10-18, La 10-15

Tarkastuspäivämäärä  Pe 20.4.2018

Fennica Records on yksi Helsingin vanhimmista levydivareista. Se aloitti tomintansa jo vuonna 1978. Liike toimi vuosikymmenet Albertinkadulla, aivan ydinkeskustassa. Vuonna 2015, kolmen tappiollisen toimintavuoden jälkeen, liike siirsi toimintansa edullisempaan Kallioon, osoitteeseen Hämeentie 21. Nykyään Kallio onkin yhä useamman helsinkiläisen levydivarin osoite ja onhan se vieraspaikkakuntalaiselle kätevää kun saman alan liikkeet löytyvät samalta alueelta, silloin ehtii päivän aikana kiertää useamman liikkeen. Olin joskus nuorempana käynyt muutaman kerran Albertinkadun liikkeessä, mutta en enää muista mitä sieltä silloin kauan sitten ostin. Tällä kertaa olin ”vakavammalla” asialla eli arvioimassa liikettä, mutta tietenkin myös tekemässä löytöjä, kuten niin monasti aikaisemminkin Helsingin matkoillani.

Astuin sisään legendaariseen Fennicaan suurin odotuksin noin klo 11. Levyhyllyt näyttivät samanlaisilta kuin aikanaan Albertinkadulla, itse liikehuoneisto oli kooltaan ehkä tuollaiset 40m2 ja L:n muotoinen. CD:eitä oli hyllyissä tuhansittain. Ne oli selkeästi aakostettu ja järjestetty genrejen mukaan. Tiskin takana oli itse Mr. Kettunen eli liikkeen omistaja. Paikalle tullessani ei siellä ollut muita asiakkaita. Sisääntulo-oven lähellä oli vaatimaton levyhylly, jossa oli vain muutama sata LP:tä. Kysyinkin heti Kettuselta onko hänellä muita LP:eitä. Ei kuulemma ollut. ”Minä kun olen tällainen CD-kauppias”,totesi hän heti perään. Vinyylihylly oli pettymys.  Lähinnä siinä oli vain Cliff Richardsia ja muita sellaisia artisteja, joita juuri kukaan ei enää diggaa. Joukossa oli vain muutamia harvinaisuuksia ja nekin ylihinnoiteltuja. Puolen tunnin selailun jälkeen tajusin että tällä kertaa vinyylit jäivät ostamatta. Siirryin CD-hyllyille. CD:eitä on liikkeessä niin paljon ,etten jaksanut niitä kaikkia selata. Päätinkin keskittyä rock-osastoon. Lopulta löysin  King Crimsonin mielenkiintoiset arkistojulkaisut, kaksi 2CD:n levyä, jotka sisälsivät harvinaisia konsertti- ja studiotallenteita aivan Crimsonin ensimmäisistä konserteista vuodelta 1969. Lisäksi päätin ostaa Hanoin Rocksin  2CD:n kokoelmalevyn, joka sisälsi kappaleita koko heidän uransa ajalta. Viivyin liikkeessä vain noin tunnin ajan ja koko aikana paikalla kävi lisäkseni vain yksi ulkomaalainen, englantia puhuva, hipin näköinen mies, joka halusi ostaa ylähyllyllä olevan vinyylilevysoittimen. Soitin oli jo alun perin hinnoiteltu halvaksi, mutta kaveri tinkasi hintaa vielä huomattavasti alaspäin. Kettunen tuli vähän vastaan, mutta kun kaveri lopulta totesi ettei hänellä tässä kuussa ole enempää rahaa, niin vastasi Kettunen sarkastisesti : ”No tule sitten ensi kuussa uudestaan, nyt ainakin tiedät soittimen hinnan”.  Omaa  ostosta maksaessani Kettunen totesi heti: ”Meillä ei kortti käy”, johon naureskellen vastasin että minä aina maksankin käteisellä, jonka jälkeen ”jää murtui”. Kettunen tajusi että olemme molemmat ”vanhan liiton miehiä”. Kun kerroin olevani Turusta ja kierteleväni nyt viikonloppuna Kallion divareita ja jatkavani matkaa kadun toisella puolella olevaan Goofin’ Recordsiin, niin Kettunen  totesi heti, että liikkeen omistaa hänen entinen työntekijänsä.  ”Siellä ainakin on paljon vinyylilevyjä” totesi Kettunen lakonisesti. Poistuin Fennicasta hieman haikein mielin.  Jotenkin tuli sellainen olo, että liike tarvitsisi kipeästi päivitystä. Vinyylit ovat tulossa takaisin. Fennica on hyvämaineinen, tunnettu ja pitkään toiminut liike. Olisiko heidän aika panostaa käytettyyn vinyyliin, koska CD:eiden arvo on koko ajan laskussa ja harva niitä enää edes ostaa?

Pisteytys:
Tuotevalikoima 1* (max 2)
Tuotteiden hinta‑laatusuhde 1 (max 2)
Tuotteiden asettelu ja liiketilan yleinen viihtyisyys / toimivuus 0.5 (max 1)
Henkilökunnan palveluasenne 0.75 (max 1)

*Tuotevalikoiman pisteluku voisi olla korkeampi, mikäli liikkeen LP-valikoima olisi parempi.

Kokonaispisteet: 3,25 / 6
Sanallinen arvio: Tyydyttävä !   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s