Roger Waters, Helsinki 21.8.2018 – osa 2

img_20180821_203143.jpg

Vaikka viime vuosina on syntynyt vaikutelma siitä ,että Waters on jatkuvasti tien päällä, on vaikutelma väärä, sillä ahkera keikkailija Waters on ollut vasta vuodesta 2006 lähtien. Waters lähti Pink Floydista soolouralle vuonna 1985, teki vuosina 1984-2005 vain neljä sooloalbumia, joista mikään ei menestynyt yhtä hyvin kuin Pink Floydin levyt. Eniten Watersia sapetti hänen edelleen parhaan soololevynsä Amused To Death (1992) oletettua huonompi menestys. Mikäli levyn etiketissä olisi lukenut PINK FLOYD olisi levyä varmaankin myyty miljoonia kappaleita, sillä se veti vertoja Pink Floydin parhaille töille. Ennen AMTD:n julkaisua Waters oli sooloartistina ollut vain kahdesti kiertueella (1985 ja 1987) ja nämä molemmat kiertueet olivat hänen nykyisiin mega-kiertueisiinsa verrattuina varsin pienimuotoisia. Koska AMTD ei myynyt niin hyvin kuin Waters oletti ja odotti, päätti hän lopettaa keikkailun. Kun häntä 1990-luvulla haastateltiin ja kyseltiin syytä tähän, antoi hän yleensä sarkastisia vastauksia tyyliin: “on kivempi rämpyttää kitaraa kotona” tai “lähden kiertueelle vain yhdestä syystä: jos rahat loppuvat”. Kiertuetauko kesti peräti 12 vuotta! Lopulta 1999 Waters päätti kokeilla siipiensä kantavuutta pitkän kiertuetauon jälkeen. Lyhyt Amerikan kesäkiertue 1999 oli menestyksellinen ja niinpä hän uusi sen 2000 ja kun tämäkin kiertue onnistui, päätti Waters lopulta 2002 lähteä laajemmalle maailmankiertueelle. Tähän kolmivuotisen (1999-2002) kiertuejatkumon nimeksi tuli In The Flesh ja tällä kiertueella Waters nähtiin myös ensimmäistä kertaa Suomessa (Hartwall areena , Helsinki 31.5.2002). Watersin “nälkä” kasvoi syödessä ja vuosina 2006-2008 hän oli uudestaan maailmankiertueella, jonka nimeksi tuli The Dark Side of the Moon Live. Valitettavasti tämä hieno kiertue ei rantautunut koskaan Suomeen. Ja sitten seurasi Watersin live-uran huippu: vuosien 2010-2013 The Wall Live -kiertue, joka teki monia ennätyksiä: keikkoja oli yli 200 ja maksaneita katsojia yli 4 miljoonaa ja konserttien kokonaistuotto oli lähes 500 miljoonaa dollaria! Tämä show nähtiin Suomessakin kahdesti (Helsinki 27.-28.4.2011). Tällä hetkellä Waters on siis soolouransa neljännellä maailmankiertueella Us + Them Tour, joka alkoi keväällä 2017 ja jonka on tarkoitus jatkua ainakin 2018 vuoden loppuun. Mikäli kiertue ei sen jälkeen jatku, jää se luvuiltaan pienemmäksi kuin ennätyksellinen The Wall Live -kiertue. Tosin samaan hengenvetoon on todettava, ettei Pink Floydin ja Watersin vetovoima yleisön suhteen ole yhtään vähentynyt, sillä nykyisenkin kiertueen keikkalipuista on maailmanlaajuisesti myyty yli 95% ja edelleen esiintymisareenat ovat 10 000 – 50 000 halleja tai stadioneja.  Helsingin konsertin perusteella Waters ei ole jäämässä “eläkkeelle” ja se on hyvä, sillä erityisesti uuden Is This The Life We Really Want (2017) -albumin parhaat kappaleet toimivat hienosti livenä ja todistivat sen puolesta ettei Waters ole vielä viimeistä sanaansa sanonut.

Text and photo by

Harri Huhtanen 2018                          

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s